oaee_01.png

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης με θέμα

την μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ της παρακρατηθείσης εισφοράς των ασφαλισμένων υπέρ των άνεργων συναδέλφων τους.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό. Αντώνη Σαμαρά, στους Αρχηγούς και τους Βουλευτές των κομμάτων της Βουλής. Σε αυτήν, οι Έμποροι και Επαγγελματίες του νομού, υπογραμμίζουν ότι, με την εισφορά των 10 ευρώ μηνιαίως, υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολούμενων που είχαν μείνει άνεργοι, ως τα μέσα του 2013, ο ΟΑΕΕ συγκέντρωσε πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα μετά από μηνυτήρια αναφορά της Ομοσπονδίας, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης του ΟΑΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την κατάθεση της τροπολογίας η οποία, όπως υποστηρίζουν, «εισάγει μια εντελώς άδικη και προκλητική για τους ασφαλισμένους ρύθμιση» και ζητούν «τα παρακρατηθέντα ποσά, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να κατατεθούν από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ».

Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι ο ΟΑΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους αλλά να τα αποδίδει στον οικείο λογαριασμό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια κι ότι τα μέχρι τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί, ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποδοθούν αναδρομικά στον ανωτέρω λογαριασμό στα επόμενα 15 χρόνια τμηματικά και με δόσεις.