karamanlis_samaras_01_thumb[1]

Μετά τις ευρωεκλογές και, πάντως πριν από την τελική φάση των διεργασιών για την αλλαγή του ονόματος αλλά και της δομής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής θα αποχωρήσει “από αυτό που ονομάζεται σήμερα πολιτική ζωή του τόπου”.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, η ιδέα της παραίτησης και από το βουλευτικό αξίωμα “στριφογυρίζει στο μυαλό του εδώ και πολύ καιρό”. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, οι αντεγκλήσεις σε υψηλότατους τόνους και με προσωπικές αιχμές, οι ύβρεις και το θέμα Μπαλτάκου, φαίνεται ότι ενίσχυσαν σε υπερθετικό βαθμό την απόφαση αυτή. Άλλωστε, ο Καραμανλής ποτέ στην διάρκεια της πολιτικής ζωής, ακόμη και την εποχή της παντοδυναμίας του, δεν επιδίωξε την όξυνση του πολιτικού κλίματος. Αντίθετα, ήταν πάντα υπέρ της συναίνεσης, της σύνθεσης απόψεων και του κατευνασμού των πολιτικών παθών.

6_KARAMANLHS-YPOYRGIKO_SYM._4.jpg

Κατέληξε, λοιπόν, σ' αυτή την απόφαση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν θέλει η κίνηση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σκεπτικό είναι απλό:

1) Το τελευταίο διάστημα κάθε κίνηση του Καραμανλή, ακόμη και οι επισκέψεις βουλευτών στο πολιτικό του γραφείο, τροφοδοτούν πολιτικά σχόλια και παραπολιτικές στήλες, του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου. Σε καμιά περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει μια τόσο βαρυσήμαντη κίνηση να παρερμηνευτεί από διάφορα...παπαγαλάκια, που ενδεχομένως θα θελήσουν να του χρεώσουν...ακόμη και την πιθανή ήττα της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές.

2) Ο ίδιος παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία, όσα γράφονται , λέγονται και διαρρέουν από πηγές προσκείμενες στη σημερινή ηγεσία του κόμματος, για την μετονομασία της Νέας Δημοκρατίας και για την αλλαγή ιδεολογικού προσανατολισμού, αμέσως μετά τις εκλογές και πάντως, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρά το γεγονός, ότι δεν συμμετέχει σε τέτοιου είδους συζητήσεις και δεν δίνει ούτε καν το δικαίωμα στους συνομιλητές του να αναφερθούν στο συγκεκριμένο θέμα, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να δεχθεί και να αποδεχθεί , ότι μπορεί να μεταλλαχθεί η Ν.Δ. σε κάτι άλλο, με άλλη ονομασία και να αποστασιοποιηθεί από το ιδεολογικό υπόβαθρο του ιδρυτή της.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, ότι ο βασικός κορμός των στελεχών, μελών, οπαδών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας, περιμένουν με αγωνία τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο θεωρούν ακόμη και σήμερα “πρόεδρο της καρδιάς τους”.