papageorgopoulos_dikastirio_metagogi_20140116_01.jpg

«Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο». Τάδε έφη Γιάννης Μπουτάρης, για τον προκάτοχό του, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

 

Ο κ. Μπουτάρης κατέθεσε, σήμερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να κατέθετε επί δύο ώρες, όμως, μία εκ των δικαστών ζήτησε να συνεχιστεί η κατάθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και μετά το Πάσχα, στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Σήμερα, πάντως, ο κ. Μπουτάρης, έκανε λόγο για «σύστημα» που είχε «ξεσαλώσει», τονίζοντας ότι ο ίδιος ως δημοτικός σύμβουλος είχε προειδοποιήσει τον τότε δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο να είναι προσεκτικός. «'Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα', του έλεγα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει: «Δεν λέω ότι έβαλε ‘χέρι' στα λεφτά. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έδωσε εντολές. Είναι αδιανόητο όμως αυτήν η ιστορία να συμβαίνει τόσα χρόνια και να μην θορυβήθηκε».

Έκανε λόγο για «αθλητή που δόξασε την Ελλάδα», που «υπηρέτησε την πολιτική, χωρίς να είναι ‘αστέρας' πολιτικός, αλλά σε όλη του την πολιτική ζωή δεν ακούστηκε τίποτα μεμπτό, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο» κι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της έδρας για το εάν τον θεωρεί έξυπνο ή κουτό.

Όταν τον ρώτησαν για την κατάσταση που βρήκε στο δήμο έκανε λόγο για «μεγάλη ακαταστασία» και «τσαπατσουλιά» στα οικονομικά. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τον όρο «ομερτά» για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το εάν καταγγέλθηκε ποτέ κάτι ύποπτο από υπαλλήλους, απάντησε ότι επικρατούσε η λογική «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο Π. Σαξώνης είχε συνεργούς, ενώ αποκάλεσε τον πρώην διαχειριστή πληρωμών ταμείων «χαϊδεμένο παιδί». «Ακούσαμε ότι έκανε ό,τι ήθελε. Το γραφείο του ήταν κλειστό φρούριο» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Κυκλοφορούσε με την τζιπάρα του, ήταν πρόεδρος σε ομάδα μπάσκετ, είχε κέντρα διασκέδασης: Αυτό θα πει ότι από κάπου καλύπτεται». Εκτίμησε δε ότι τον «χάιδευε» το περιβάλλον του Λεμούσια.

Ειδικά για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, υποστήριξε ότι «ήταν ευρέως γνωστό στο δήμο ότι εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του Λεμούσια δεν γινόταν τίποτα». Κι όταν ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν ο Λεμούσιας δρούσε πίσω από την πλάτη του Παπαγεωργόπουλου, απάντησε με ερώτηση: «Ο Μπαλτάκος ενεργούσε εν γνώσει ή εν αγνοία του πρωθυπουργού;».

Όταν ρωτήθηκε για τον κοινό λογαριασμό Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια (τον διατηρούσαν από το 1999 έως το 2006), που κατά τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών εξυπηρετούσε τις προεκλογικές ανάγκες του συνδυασμού «Αναγέννηση», απάντησε ότι κι εκείνος είχε κάνει το ίδιο, αλλά με αιρετό: «Κι εγώ άνοιξα λογαριασμό με τον Χασδάι Καπόν (αντιδήμαρχος) στις προηγούμενες εκλογές. Ο Λεμούσιας όμως δεν ήταν αιρετός. Ο γενικός γραμματέας είναι υποχείριο του εκάστοτε δημάρχου» σημείωσε.

Συνέχεια στην κατάθεση Μπουτάρη στις 29 Απριλίου.