Περιβαλλοντικό έγκλημα με τις ευλογίες Τζιτζικώστα συντελείται στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών, καθώς μολύνεται συστηματικά ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, ενώ εκεί καταλήγουν ακόμη και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα των «μπλε κάδων». 
Στο κοινό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν εκπρόσωποι του περιβαλλοντικού συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή με την αντιπροσωπεία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στην συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο χώρο του ΧΥΤΑ, στο πλαίσιο της περιοδείας κλιμακίου του περιφερειακού σχήματος με τη υποψήφια Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Οι κάτοικοι ζήτησαν τη δέσμευση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας ότι θα σταματήσει την επέκταση του έργου. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Σερρών Σταύρος Παπαϊωάννου τόνισαν ότι η διαλογή στην πηγή και οι μικρές μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η μόνη μέθοδος που προασπίζει το περιβάλλον  και σ’ αυτό το πλαίσιο η επέκταση του εν λόγω ΧΥΤΑ δεν έχει καμία θέση.  

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων και του σωματείου, καθώς και με τη διοίκηση του εργοστασίου. Από όλες τις πλευρές διαπιστώθηκε η ανάγκη λήψης άμεσων πολιτικών αποφάσεων, καθώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας έχουν επιδείξει εγκληματική αδράνεια με σοβαρές συνέπειες για την ΕΒΖ, τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς. 

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα δεσμεύτηκε ότι από την πρώτη μέρα στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κύριο μέλημα θα είναι οι επιχειρήσεις όπως η ΕΒΖ, που έχουν τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας,  να στηριχτούν από την Περιφερειακή Αρχή ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.