Στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις ελληνικες φυλακές, αύριο Τρίτη, θα απονεμηθούν βραβεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα με τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, αύριο, στις 12.00, στο ξενοδοχείο “Grand Hotel Palace”, στo πλαίσιο του έργου "Ευρωπαϊκό βραβείο αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης σωφρονιστικών ιδρυμάτων - European Sustainable Energy Awards for Prisons (E-SEAP)", που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη – Intelligent Energy Europe".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και θα δοθούν τα βραβεία από εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα που συμμετείχαν στην Ελλάδα, το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης και το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας, που κατέκτησαν το χάλκινο βραβείο με βάση τα ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια. Στις πιλοτικές δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν δεκατέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα από οκτώ περιοχές της Ευρώπης.

Τα κτίρια των φυλακών καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας εξαιτίας του μεγέθους τους, της κατάστασης των κτιρίων, της συνεχούς χρήσης και των απαιτήσεων ασφάλειας. Στα τρία χρόνια του έργου, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τη στενή συνεργασία με τις διοικήσεις των φυλακών με τη βελτίωση της καθημερινής συμπεριφοράς και την εφαρμογή λύσεων χαμηλού κόστους.

Το έργο E-seaP αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις φυλακές υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση υλοποιούμενη σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα την καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων των φυλακών, την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης και το διάλογο με τις κοινότητες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Μέσω των δράσεων του E-seaP προσεγγίστηκαν όχι μόνο τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή πρακτικών τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ζητήματα βελτίωσης της ενημέρωσης αλλά και της εκπαίδευσης στην αειφόρο χρήση ενέργειας.