Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στις 18 Μαΐου, ξεκινάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Στόχος, περίπου 40 μέρες πριν το δημοψήφισμα, ένα αποτέλεσμα που θα υποχρεώσει τη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση. 
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, θα δώσει τη δυνατότητα στην ΠΕΔΚΜ να απευθυνθεί στη κυβέρνηση, στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα κόμματα σε θεσμούς και σε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διεκδικήσει τη ματαίωση της πώληση της ΕΥΑΘ, καθώς θα έχει μοχλό πίεσης την ισχυρή βούληση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. 


Ο στόχος είναι να ανταποκριθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ώστε αυτή η βούληση να εκφραστεί με τον πιο ισχυρό τρόπο. Η ΠΕΔΚΜ έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη προσπάθεια της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών με 15.000 ευρώ. Η καμπάνια στοχεύει επίσης στη προσέλκυση εθελοντών. Ζητούνται δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, για να προετοιμάσουν και να επιβλέψουν τη διαδικασία, μέλη και εκπρόσωποι φορέων, αλλά και απλοί πολίτες, για να μεταδώσουν το μήνυμα της συμμετοχής, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να προετοιμάσουν το δημοψήφισμα. 

Από πλευράς ΠΕΔΚΜ, για την ενημέρωση του κόσμου και τη προετοιμασία του δημοψηφίσματος έχουν συσταθεί τρία όργανα. Μία πενταμελής επιτροπή της ΠΔΚΜ, ενδεκαμελής επιτροπή από εκπροσώπους των 11 δήμων της πόλης, στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ και η "Κίνηση 136", ενώ σε κάθε δήμο θα συσταθεί μία τριμελής επιτροπή για κινητοποίηση φορέων, συλλόγων και αθλητικών σωματείων. 

Στόχος είναι να υπάρχει μία κάλπη σε κάθε σχολική αίθουσα που θα χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό κέντρο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να τοποθετηθούν κάλπες στο εσωτερικό των σχολείων. Ακολουθεί η τοποθέτηση κάλπης στο προαύλιο των σχολείων, κι αν και αυτό δεν είναι εφικτό νομικά, θα τοποθετηθούν κάλπες έξω από κάθε σχολείο - εκλογικό κέντρο. Απώτερος στόχος είναι να μην υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων. 

Η διαδικασία θα γίνεται βάσει των εκλογικών καταλόγων, ενώ θα υπάρχουν δικηγόροι  που θα επιβλέπουν.