Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σοχού στο δήμο Λαγκαδά.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας, που θα φορτώσει το κόστος στον ασθενή και την οικογένειά του.
Χαρακτηρίζουν επίσης οριακή την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σοχού, το οποίο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε οδηγούς ασθενοφόρου.
Συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν πως στο Κ.Υ. έχουν απομείνει μόνο τρεις παθολόγοι – ιατροί γενικής ιατρικής και δύο νοσηλεύτριες. Οι τρεις γιατροί του Κ.Υ. Σοχού μαζί με τους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων Ασκού, Κρυονερίου, Αρέθουσας, Μαρούδας και Φιλαδελφίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες όλου του μήνα. Η δε συνταγογράφηση των φαρμάκων απαιτεί αρκετές μέρες.
Επιπλέον, οι γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε περιστατικό εκτός Κέντρου Υγείας και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε επιτόπου περιστατικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Γερασιμίδου και τον κ. Κωνσταντινίδη, παρά τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές τους συνέπειες, οι νεοδιορισθέντες γιατροί του Κ.Υ. Σοχού μετακινούνται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Σοχού. Επίσης οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν επανέλθουν στις θέσεις τους όλοι οι γιατροί που καταλαμβάνουν κενή οργανική θέση, ώστε να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Σοχού με επάρκεια.