Στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την κατάλυση της Δημοκρατίας την 21η Απριλίου του 1967 με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η "Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε".
Ταυτόχρονα υποστήριξε πως η στρατιωτική χούντα είναι ένα τραυματικό εθνικό βίωμα, που δεν μπορεί να εξωραϊστεί στο πέρασμα του χρόνου. Υπερασπίστηκε των αγώνα όσων αντιστάθηκαν στο καθεστώς και σημείωσε πως "η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή".
Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:
"Η κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια ήταν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα που δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου. Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά.
Προκαλεί πάντα δέος ο αγώνας όσων αντιστάθηκαν στη χούντα χάνοντας άλλοι τη ζωή τους, άλλοι την ελευθερία και την υγεία τους, όλοι τους τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή.
Σε μέρες όπως η σημερινή, θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή".