Καυστική ήταν η αντίδραση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, με την οποία ξεπεράστηκε ο σκόπελος που είχε εμφανιστεί στην υποψηφιότητα του
Γιάννη Μπουτάρη για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, με διόρθωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ήρθη το ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης δημάρχου ή υποψηφίου δημάρχου και θέσης προέδρου σε διοικητικά συμβούλια ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα. Θυμίζουμε πως ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε διατελέσει πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013, γεγονός που δημιουργούσε κώλυμα στην υποψηφιότητά του.
Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», κατόπιν τούτου, κάνει λόγο για «αναξιοπρέπεια» και για «ντροπολογία της τελευταίας στιγμής» που εισήγαγε ο υπουργός της μνημονιακής κυβέρνησης Γιάννης Μιχελάκης. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, με αυτή τη φωτογραφική διάταξη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο κ. Μπουτάρης αποδεικνύει ότι ήταν και παραμένει ο… «δήμαρχος της καρδιάς τους».
«Ο κ. Μπουτάρης δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, διότι δεν παραιτήθηκε από πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου 18 μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Με τον ίδιο τρόπο που διοικεί το δήμο, ξεχνώντας δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, ο κ. Μπουτάρης 'ξέχασε' να παραιτηθεί εγκαίρως. Τώρα, τον επαναφέρει στη 'νομιμότητα' ο δεύτερος μετά τον κ. Βενιζέλο, μέντοράς του, ο κ. Μιχελάκης! Την ίδια ώρα χιλιάδες Έλληνες, δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι λειτουργοί, δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης τους, λόγω ασυμβιβάστων που θέσπισαν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις της γαλαζοπράσινης δεξιάς», καταλήγει η ανακοίνωση της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».