Πάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία.


Σύμφωνα με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις 11 το πρωί, στα σημεία μέτρησης των Κήπων η στάθμη ήταν στα 4,00 μέτρα "αγγίζοντας" το όριο συναγερμού, όταν το όριο επιφυλακής είναι 3,60 μέτρα και στο Πύθιο τα 4,90 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή εξαιτίας των εξελίξεων, υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση των νερών που έρχονται στην Ελλάδα και καταλήγουν στη θάλασσα εξαρτάται πρωτίστως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία.

Η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει δεκάδες φράγματα και εκατοντάδες ταμιευτήρες για τη διαχείριση του υδάτινου όγκου και μάλιστα, τρία από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη βρίσκονται κατά μήκος της ροής του παραπόταμου του Έβρου, Άρδα, τόνισε ο κ. Κατσιμίγας. Πρόσθεσε πως, η γειτονική χώρα, "επειδή έχει εγκαταστήσει εκεί υδροηλεκτρικά εργοστάσια, φροντίζει τα φράγματα να έχουν μεγάλη πληρότητα, κάτι που σημαίνει πως όταν λιώνουν τα χιόνια τα φράγματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν νερά". Επισήμανε, πάντως, πως, εφέτος, ήταν η πρώτη φορά που η Βουλγαρία δεν είχε πληρότητα 100% στα υδροηλεκτρικά της φράγματα, ανταποκρινόμενη, με τρόπο ουσιαστικό, στο ελληνικό αίτημα.