Στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας βρίσκονται οι εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ιδιωτεύοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ.
Την προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μετά από καταγγελία που έφτασε στο γραφείο του αντιεισαγγελέα Εφετών, σύμφωνα με την οποία καθηγητές του Ιδρύματος, που παράλληλα με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου ασκούν ιδιωτικά το επάγγελμά τους, δεν καταθέτουν το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων τους στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Λογαριασμός είναι το θεσμοθετημένο όργανο του ΑΠΘ για τη διαχείριση της έρευνας και των συναφών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Με βάση την καταγγελία αυτή, ο κ. Δημόπουλος παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητά της και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα του ΣΔΟΕ θα φτάσει μέχρι το 1999, δηλαδή σε βάθος 15ετίας, στρεφόμενη τόσο εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων όσο και όσων έχουν διατελέσει σε αυτό το διάστημα μέλη της 3μελούς επιτροπής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, όπως και του εκάστοτε πρυτανικού συμβουλίου που εποπτεύει αυτού του Λογαριασμού.
Τα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι ανάλογα με την περίπτωση αυτά της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της φοροδιαφυγής.