dimotiko_symboylio_02.jpg
Από… σαράντα κύματα πέρασε το θέμα της διανομής διαφημιστικού χώρου στα κόμματα για τις ευρωεκλογές.

 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλος, κατέβασε τρεις διαφορετικές προτάσεις, αλλά δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ομοφωνία, αφού η αντιπολίτευση στο δήμο επέμενε να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Πάντως η πλειοψηφία δεν είχε πρόβλημα να συμφωνήσει στο να μη διατεθούν θέσεις για διαφήμιση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του δήμου είναι χαρακτηριστική και αναλυτική:

«Δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την ίση κατανομή του 30% των όψεων των στεγάστρων στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος υπέβαλε τρεις εναλλακτικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμφάνιση νέων εκλογικών συνδυασμών, η εκλογική δύναμη των οποίων δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί, ώστε να τους παραχωρηθεί διαφημιστικός χώρος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία αναφέρεται σε «αναλογική» κατανομή με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών (υπ’ αριθμ. 10474/13-3-2014 Κοινή Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών).

Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, οι 123 όψεις στεγάστρων θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στους 23 συνολικά συνδυασμούς που παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές ως εξής: 10 Ν.Δ., 10 ΕΛΙΑ, 10 ΣΥΡΙΖΑ, 10 ΚΚΕ, 8 ΛΑΟΣ και από 4 όψεις σε όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε η κατανομή να γίνει με βάση τη νομοθεσία.

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος επανήλθε με νέα πρόταση η οποία θα προέβλεπε την παρακάτω κατανομή όψεων: 24 ΝΔ, 24 ΕΛΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΚΚΕ 10, ΛΑΟΣ 9 και ίση κατανομή των υπολοίπων χώρων στους εναπομείναντες συνδυασμούς. Η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επανέφερε το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου.

Η τρίτη πρόταση, η οποία επίσης δεν έγινε ομόφωνα δεκτή, καθώς μειοψήφησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ψήφισε λευκό η παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, προέβλεπε την εξής κατανομή: 20 ΝΔ, 20 ΕΛΙΑ, 10 ΣΥΡΙΖΑ, 10 ΚΚΕ, 8 ΛΑΟΣ και ίση κατανομή των υπολοίπων χώρων στους εναπομείναντες συνδυασμούς.

Κατόπιν της αδυναμίας του Δημοτικού Συμβουλίου να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, ο Πρόεδρος κατέθεσε την πρόταση να ακολουθηθεί η κείμενη νομοθεσία και το 30% των στεγάστρων να κατανεμηθεί στους συνδυασμούς με βάση τα ποσοστά των εκλογών στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δοθούν 40 όψεις στη ΝΔ, 44 στην ΕΛΙΑ, 6 στο ΣΥΡΙΖΑ, 10 στο ΚΚΕ,  9 στο ΛΑΟΣ και 14 στα υπόλοιπα κόμματα.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε δεκτές τις ενστάσεις της πλειοψηφίας του σώματος σχετικά με την παραχώρηση διαφημιστικού χώρου στο συνδυασμό της Χρυσής Αυγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπ’ αρ. 1418/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει θέση σε μια πόλη, όπου Έλληνες Εβραίοι και Χριστιανοί επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την ναζιστική θηριωδία».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αβραμόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διαβουλευτεί με τους εκλογικούς συνδυασμούς στους οποίους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος του διαφημιστικού χώρου, ώστε να δεχθούν να παραχωρήσουν μέρος αυτού στους υπόλοιπους συνδυασμούς».