Σπάνιες συλλογές χαρακτικών έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι διασχίζουν τους διαδρόμους της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, στον 1ο όροφο του «Ιπποκρατείου» της Θεσσαλονίκης.

Στους τοίχους του διαδρόμου της κλινικής παρουσιάζεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέσα από αντίγραφα παλιών χαρακτικών, πλαισιωμένα με κείμενα που περιγράφουν την ιστορία της πόλης αλλά και των «Μαγεμένων», ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρθηκε στο Λούβρο το 1864.

Τα χαρακτικά προέρχονται από σπάνιες συλλογές γνωστών συλλεκτών της πόλης, όπως του διευθυντή της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής, καθηγητή του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστα Σταμάτη, του δικηγόρου Γιώργου Πατιερίδη, του κτηνιάτρου Σάββα Δεμερτζή και του επιχειρηματία Άγγελου Παπαϊωάννου.

Στόχος της πρωτότυπης ενέργειας είναι η βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τους ασθενείς, τους συγγενείς τους αλλά και του προσωπικού κατά την παραμονή τους στο νοσοκομειακό χώρο της κλινικής.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο: στιγμιότυπο από την ξενάγηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, από τον διευθυντή της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητή Αλέξανδρο Γαρύφαλλο.