Η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και θεματική ευρετηρίαση του αρχείου του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο.

Για τη σημασία του αρχείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί αξιόπιστη πηγή που συνδέεται με την προβολή της Ιστορίας και της φυσιογνωμίας της πόλης και διαφυλάσσει τη συλλογική της μνήμη, μίλησε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρόεδρος του δ.σ., τονίζοντας ότι «ρέπει να ανοιχτεί ένα μέτωπο με τον εαυτό μας να δούμε τι συνέβη στην πόλη αυτή, την κινητικότητα, τις αλλαγές στον πληθυσμό, τα προβλήματα που υπήρξαν τα τελευταία 100 χρόνια».
«Όλοι μας ξέρουμε ότι υπήρξαν κρίσιμες εποχές για τη Θεσσαλονίκη και έχει πολύ μεγάλη σημασία να μάθουμε τι συζητήθηκε σε εκείνες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν.
Καλύτερη γνώση του παρελθόντος 

Ο αντιπρόεδρος του ΔΙΠΑΕ, Νικόλαος Μουσιόπουλος, αναφέρθηκε στην διεπιστημονικότητα του έργου της ψηφιοποίησης «αφού στο πλαίσιό του έπρεπε να συναντηθούν η Πληροφορική, η Ιστορία, η Οικονομία, η Πολιτική και η Διοίκηση» και στη δυνατότητα που προσφέρει για καλύτερη γνώση του παρελθόντος. Το έργο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του δήμου για την αποφυγή ενδεχόμενης φθοράς.
Η ψηφιοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, δε θα έχει κανένα κόστος για το δήμο καθώς εντάσσεται στην πράξη «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης ΔΙΠΑΕ» και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Αφορά μία σημαντική για την πόλη ιστορική περίοδο 80 ετών, από το 1915 έως το 1995. Το σύνολο των τόμων που μπορούν να ψηφιοποιηθούν είναι 302 (198.988 σελίδες) και η διαδικασία θα διαρκέσει 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα παλαιότερα χειρόγραφα πρακτικά και θα συνεχίσει μέχρις εξαντλήσεως των 200.000 σελίδων (όγκος που απαιτείται βάσει του διαγωνισμού σε προκήρυξη).