gounofora_zoa_02.jpg

Την κατάργηση στο «παρά πέντε», όπως υπογραμμίζουν, πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, από βουλευτές της ΝΔ, του φόρου πολυτελείας στις γούνες, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για «προκλητική απόφαση απόσυρσης του συγκεκριμένου φόρου από μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας». Υποστηρίζουν ότι η κατάσταση ωραιοποιείται, αφού «κάθε χρόνο εκτρέφονται για να θανατωθούν- μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- 32,1 εκατομμύρια ζώα, τα ζώα αυτά ζουν σε συρμάτινα κλουβιά και  θανατώνονται είτε με δηλητηριώδη αέρια, είτε με ηλεκτροπληξία». Κατηγορούν, δε, τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, ότι, πέρα από τη βασανιστική ζωή στην οποία υποβάλλον τα ζώα και τον θάνατό τους, «είναι υπεύθυνες για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν στα  απόβλητα από την εκτροφή των ζώων, αλλά κυρίως στις τοξικές καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των γουνοδερμάτων».

Τέλος, προτείνουν «να εφαρμοστούν εναλλακτικές βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές οικονομικές δραστηριότητες και να δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας στις περιοχές που είναι σήμερα εξαρτημένες οικονομικά από τη γουνοποιία».