Τη Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 8 μ.μ., εγκαινιάζεται στο Αλατζά Ιμαρέτ η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικιώτη με τίτλο «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», σε συνεργασία με τη «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»
και το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».
Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφικά έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, πολλά έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί και αρκετά πλέον ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης του 2007 στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».
Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», βγαλμένες στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά (2011-13), απαθανατίζουν την ιερή πράξη της πυροβασίας που πραγματοποιείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κάθε Μάιο, με αφετηρία τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Οι εικόνες αποτυπώνουν την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και στα σώματα όσων συμμετέχουν στην τελετουργία: από την αρχική ηρεμία και την ευλάβεια των χορευτών στο άναμμα της φωτιάς ως την έκσταση που βιώνουν πατώντας πάνω στα κάρβουνα.
Η τελετουργία -η οποία εκφράζεται με την υπερβατική συμπεριφορά όσων συμμετέχουν, καθώς δεν καίγονται πατώντας στα πυρωμένα κάρβουνα- πηγάζει από τα βάθη του χρόνου και στοχεύει στην επικοινωνία με το Θείο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Απριλίου - 11 Μαΐου 2014