Άρχισε, πριν από λίγα λεπτά, ειδική σύσκεψη, στο ΕΚΕΠΥ, στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο μέτρα που, ίσως, χρειαστεί να ληφθούν για το θέμα του κοροναϊκού MERS.

Αιτία για το ενδεχόμενο να ληφθούν έκτακτα αυστηρά μέτρα, είναι το ότι στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν, τις επόμενες ημέρες, πτήσεις τσάρτερ από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τη χώρα που έχει τα περισσότερα -και θανατηφόρα- κρούσματα του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τις συγκεκριμένες πτήσεις, όπως η υποδοχή των επιβατών σε ειδικό χώρο. Επίσης, θα εξετασθεί η ετοιμότητα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναλάβει τα περιστατικά λοιμώξεων αυτού του είδους για τη Βόρειο Ελλάδα.

Η δράση του MERS σε ενάμιση χρόνο
 Από το Σεπτέμβριο του 2012, ως τον Απρίλιο του 2014 έχουν καταγραφεί, παγκοσμίως 276 περιστατικά MERS, από τα οποία κατέληξαν τα 98. Ειδικά στη Σαουδική Αραβία καταγράφτηκαν 212 περιστατικά, από τα οποία κατέληξαν τα 72, 33 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τα οποία κατέληξαν 9, 4 στη Βρετανία, 3 στη Γερμανία, 1 στην Ιταλία, 1 στην Ελλάδα και από ένα σε διάφορες ασιατικές χώρες.