matis_05_200910-thumb-large.jpg

Παραίτηση του δημόσιου τομέα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά όχι πώληση μετοχών, ζητά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη για Μας».

 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ημερίδα που έγινε για το λιμάνι, «κοινός τόπος για όλους μας είναι ή επιδίωξη να αυξηθεί η εμπορική κίνηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με σχέδιο και ευελιξία και κυρίως με παραίτηση του δημόσιου τομέα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στην κατεύθυνση αυτή δε μπορεί να συζητηθεί καμία πρόταση για το θέμα, η οποία να παράγει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Μία τέτοια λύση είναι η πώληση των μετοχών. Αυτή η λύση πρέπει να αποφευχθεί, ακόμη και αν είναι πιο αποδοτική οικονομικά, διότι παραχωρεί και έδαφος».

Στην ανακοίνωσή του ο Χ. Μάτης κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει πως ανταγωνιστικά λιμάνια (όπως της Σμύρνης της Κωνσταντινούπολης και της Κωστάντζας) έχουν, ήδη, δεχτεί ιδιώτες επενδυτές, άλλα (Βάρνα, Μπουργκάς, Σπλιτ, Ριέκα, Δυρράχειο) γίνονται ανταγωνιστικά και γι αυτό απαιτούνται μεγάλα βήματα από τον ΟΛΘ.

Δηλώνει ανοικτός σε «κάθε πρόταση, που στον πυρήνα της έχει το στόχο να ξαναγίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η παλιά πολύβουη κυψέλη, που χάθηκε», αλλά επισημαίνει πως το θέμα «δεν είναι η ιδιοκτησιακή του διάσταση μονάχα(σ.σ. του πρώτου προβλήτα), αλλά η αποτροπή της μετατροπής του σε ένα νέο χώρο καφεστίασης. Το λιμάνι μπορεί να προσφέρει χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες. Κι αυτό μπορεί να γίνει και στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εμπορικών του δραστηριοτήτων από μία διαχειριστική αρχή, που σήμερα δεν υφίσταται αλλά πρέπει να δημιουργηθεί».