Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας
Σε απόγνωση οδηγεί 50.000 μηχανικούς η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η απειλή κατασχέσεων, ακόμη και για χρέη της τάξης των 5.000 ευρώ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Πέραν του ότι οι Ελληνες μηχανικοί βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης, λόγω της πλήρους καθίζησης της οικοδομής και του μαρασμού της μεταποίησης, το ασφαλιστικό τους παρουσιάζει μια σημαντική ιδιομορφία, που δημιουργεί άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας του κλάδου: την αρχή της ασφάλισης της ιδιότητας του μηχανικού και όχι της άσκησης του επαγγέλματός του, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι μηχανικοί, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής ζήτησαν τη συνδρομή και τη στήριξη των βουλευτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που θα ανοίξουν τον δρόμο αφενός για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος των μηχανικών και αφετέρου για την προστασία των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια συνάντησης με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Παρασκευή 11 Απριλίου, ο Π.Μπίλλιας πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Επίσης, ζήτησε τη συνδρομή τους για την κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τον διαχωρισμό του κλάδου της υγείας από εκείνον της σύνταξης.

“Σήμερα περίπου 50.000 μηχανικοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ασφαλιστικό  μας ταμείο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις της περιουσίας τους ακόμη και για χρέη 5.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν σε μόλις έναν χρόνο! Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε ομηρία, ενώ και το ταμείο δεν εισπράττει. Συγκεκριμένα, οι συνολικές ετήσιες εισφορές για έναν μηχανικό που είναι ασφαλισμένος πάνω από μια πενταετία ανέρχονται σήμερα, χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη αύξηση, σε περίπου 4.500 ευρώ, ενώ για τους νέους διαμορφώνονται στο 60% αυτού του ποσού. Αν υπήρχε διαχωρισμός της υγείας από τη σύνταξη, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να εισπράττει περί τα 800 ευρώ ετησίως από τους 50.000 μηχανικούς και αυτοί να έχουν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν σήμερα δεν εισπράττει τίποτα”, εξήγησε ο Π.Μπίλλιας.

Πρότεινε επίσης στους βουλευτές να στηρίξουν την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας. Για το λόγο αυτό, είπε, επιβάλλεται να δοθεί  εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013.

Εισηγήθηκε ακόμη την άμεση λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών του νόμου 3518/2006, με βάση τον κανονισμό και το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης που έχουν κατατεθεί στο εποπτεύον υπουργείο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι  παρακάτω 10 παροχές:

- Επίδομα «ανεργίας». Σήμερα, όπως είπε, οι μηχανικοί υποχρεούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ μηνιαίως για τον ΟΑΕΔ, χωρίς να δικαιούνται επίδομα ανεργίας! Εν ολίγοις, πρόσθεσε, κλείνουν με τα χρήματά τους μια “τρύπα” του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμία παροχή! Αν τα χρήματα αυτά, μαζί με το 20% του 2% που οι μηχανικοί πληρώνουν υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, πήγαιναν στον Κλάδο Ειδικών Παροχών, τότε οι άνεργοι θα εισέπρατταν το επίδομα. Το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους μηχανικούς, βάσει του οποίου για να θεωρηθεί κάποιος άνεργος πρέπει να διαγραφεί από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα και βάζει “το μαχαίρι στο λαιμό” χιλιάδων ανθρώπων. 

- Παροχές μητρότητας, επίδομα νοσηλείας εξ αιτίας ατυχήματος ή ασθένειας, βαριά αναπηρία, επίδομα λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας για εργασία εξ αιτίας ατυχήματος, εφάπαξ βοήθημα «Έκτακτης Ανάγκης», καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στους κλάδους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., καταβολή των εισφορών για λογαριασμό των ασφαλισμένων στον  κλάδο ειδικών παροχών, πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος και αποζημίωση για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Π.Μπίλλιας επισήμανε ακόμη ότι ο ρόλος "ανάλγητου εισπράκτορα", που έχει ανατεθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ, σε συνθήκες μάλιστα πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης για τον κλάδο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις γενικές αρχές που επιβάλλουν την αναγκαστική εκτέλεση –οι οποίες δεν συντρέχουν εν προκειμένω- καθώς και με το χαρακτήρα των ίδιων των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σημείωσε, αυτό ισχύει διότι η μη πληρωμή των εισφορών δεν αποτελεί επιλογή για τους μηχανικούς, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής -ακόμη και υπό τον φόβο της κατάσχεσης, αφού ο κλάδος έχει πληγεί τόσο πολύ με την καθίζηση της αγοράς ακινήτων, ώστε είναι αμφίβολο αν θα ανακάμψει έστω την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, οι εισφορές διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη οφειλή, λόγω του ότι δεν συναρτώνται με το χρόνο της πραγματικής απασχόλησης και το ύψος των εισοδημάτων των μηχανικών, ενώ αποτελούν –όπως και η εγγραφή στοΤΣΜΕΔΕ- προϋπόθεση για τη διατήρηση της επιστημονικής ιδιότητας των μηχανικών. Έτσι, η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί σε απόγνωση τους ασφαλισμένους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ.

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων

Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, που πλήττονται άμεσα και σοβαρά από τα προβλεπόμενα στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, ο κ.Μπίλλιας επισήμανε: “Με το νέο νομοσχέδιο, δίνονται σε αποφοίτους ΤΕΙ και κολεγίων επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών, από όπου σημειωτέον αποφοιτούν, κατόπιν 5ετούς φοίτησης, επιστήμονες με δίπλωμα ισοδύναμο του μάστερ. Το μόνο που διατηρήθηκε στο πολυνομοσχέδιο ήταν ότι η απονομή των δικαιωμάτων γίνεται 'με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ', αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα καταργηθεί τελικά ακόμη και αυτή”.
Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί συνολικά 41 βουλευτές της Κ.Μακεδονίας, εκ των οποίων οι 18 από το νομό Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος, Σταύρος Καλαφάτης και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να παραβρεθούν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.