Αύριο το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθεί συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί έως τη Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

Ακόμη όμως κι αν το ζήτημα τεθεί στο Eurogroup, η διαδικασία θα είναι μακρά για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει γενικότερο πάγωμα δαπανών, στα επίπεδα του 2013, έως και το 2018. Ειδικά για το Δημόσιο, θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης.

Θα συνεχιστούν λοιπόν η
σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και οι περικοπές δαπανών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προκειμένου να μην απαιτηθούν άλλα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα αναμένεται να μπει μαχαίρι στις δαπάνες ασφάλισης - περίθαλψης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το πρόγραμμα προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι δύσκολη, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, η επίτευξη πλεονάσματος παρόμοιου μεγέθους, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.