Οικονομικά θέματα έχουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στις πρώτες τους σελίδες, οι σημερινές εφημερίδες:


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Μας πνίγουν τα χρέη σε τράπεζες-δημόσιο

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΕΒΕΘ και αναφέρει πως "πονοκέφαλο για χιλιάδες νοικοκυριά του νομού Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί η αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία". Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι "1 στα 7 νοικοκυριά αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο" και  "1 στους 10 καταναλωτές αδυνατεί να καλύψει την πιστωτική του κάρτα".

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Πνιγωμένοι στα χρέη οι Θεσσαλονικείς

Η εφημρίδα έχει για πρώτο θέμα την ίδια έρευνα του ΕΒΕΘ.

ΕΘΝΟΣ: Και τώρα ας κάνουν το χρέος τους!

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε επιτάχυνση των εξελίξεων, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οδηγεί η επικύρωση χθες από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος που εμφανίζει η χώρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρακρατική δολοφονική επίθεση στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι τον αντιμνημονιακό δημοσιογράφου της «Ελεύθερης Ωρας», μέρα-μεσημέρι στα Εξάρχεια!!!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς θα δοθεί το επίδομα 500 ευρώ σε 74.000 ένστολους

Η εφημερίδα γράφει ότι "χωρίς καμία αίτηση με βάση τα στοιχεία που θα σταλούν από τις οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα καταβληθεί το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ σε περίπου 38.000 στρατιωτικούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελλειμμα 15,8 δισ η Eurostat πλεόνασμα 3,4 η τρόικα

Η εφημερίδα σημειώνει "κι όμως, η Eurostat δεν κάνει καμία αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα το 2013, με τη χθεσινή της ανακοίνωση. Αντιθέτως, παρέμεινε πιστή στο μοντέλο υπολογισμού των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα παρουσίασε έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 15,8 δισ. ευρώ και χρέος 318,7 δισ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: Ορόσημο για την Οικονομία

Η εφημερίδα τονίζει ότι "χθες η eurostat επεκύρωσε και επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δις ευρώ, που επέτυχε η χώρα μας το 2013. Το γεγονός αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί το τέλος του τετραετούς κύκλου της κρίσεως στον οποίο εισήλθε η ελληνική οικονομία το 2010 και την έναρξη ενός νέου κύκλου που θα την οδηγήση στην ανάπτυξη".

Η ΑΥΓΗ: Ανάρμοστες σχέσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με ακραίους της μειονότητας

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στον απόηχο της αποσυρθείσας υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε διχαστικά κηρύγματα με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Ακριβό μου πλεόνασμα

Η εφημερίδα υποστηρίζει "βαρύ το τίμημα του πλεονάσματος που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat. Ανήμερα της επετείου του διαγγέλματος «σωτηρίας» από το Καστελόριζο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε προεκλογικούς πανηγυρισμούς, θεωρώντας ότι οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων της «χάρισαν» διαπραγματευτικό χαρτί για την ελάφρυνση του χρέους που παραμένει δυσβάσταχτο. Οι δανειστές, πάντως, ζητούν συνέχιση των... προσπαθειών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πιστοποιητικό για ελάφρυνση χρέους"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πιστοποιητικό δημοσιονομικών επιδόσεων που έθεταν ως προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πήρε χθες η Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) βεβαίωσε ότι το 2013 η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα, υπερβαίνοντας τους στόχους του Μνημονίου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Έστησε γραφείο εξαπάτησης ανέργων

Η εφημερίδα έχει για βασικό το θέμα του απατεώνα από την Τυνησία που εκμεταλλεύονταν ανέργους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πρωτογενές πλεόνασμα με τη βούλα της Eurostat

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) εκτιμά η τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο΄Κονορ. Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαλλαγή από μνημόνια διαρκείας και χρέος σημαίνει ρήξη με τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "«πρωτογενές πλεόνασμα» αφαίμαξης του λαού που θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Αυτό κρύβουν από το λαό η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ και αναγνωρίζουν το χρέος".

ΤΑ ΝΕΑ: Η Οδύσσεια των Ελλήνων έως το πρωτογενές πλεόνασμα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρεκόρ μείωσης ελλείμματος πέτυχε η Ελλάδα ύστερα από πολλές θυσίες και αρχικές αποτυχίες εξασφαλίζοντας το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Σάιμον Ο΄Κόνορ, σχεδόν διπλάσιο από την εκτίμηση που υπήρχε τον περασμένο Δεκέμβριο".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Εμπαιγμός με το «μέρισμα»

Η εφημερίδα γράφει ότι "από τη μία οι «πονηριές» στα κριτήρια για να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και να φτάσουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη οι λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών παρότρυνε δημοσίως όλους τους έχοντες χαμηλό εισόδημα να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση, με αποτέλεσμα να πηγαίνει η... χυλόπιτα σύννεφο - θα μετατρέψουν τελικώς σε... μπούμερανγκ αυτό που οι ίδιοι σχεδίασαν ως το ισχυρότερο επικοινωνιακό όπλο εν όψει των εκλογών".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εξαπατημένοι άλλοι 120 άνεργοι.

Στο θέμα του απατεώνα από την Τυνησία αναφέρεται και αυτή η εφημερίδα. "Επιτήδειοι φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανέργων, εφόσον η συγκεκριμένη απάτη απέσπασε περισσότερα από 62.000 ευρώ, με «άρμα» μια παράτυπη και παράνομη εταιρεία εύρεσης εργασίας. Περισσότεροι από 102 συμπολίτες μας, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, βρέθηκαν εξαπατημένοι", λέει.
 Espresso: Ο Νότης στα σαγόνια της εφορίας

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Νότης Σφακιανάκης, ο γνωστός τραγουδιστής, δεν πλήρωνε το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και "τώρα έχει μπλέξει", καθώς δέσμευσαν τις καταθέσεις του και του πήραν, ήδη, 26.000 ευρώ.

Kontranews: Οι γύφτοι της διαπλοκής ανακάλυψαν ξαφνικά τους τσιγγάνους της Θράκης!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην εναγώνια προσπάθειά τους να στήσουν προβοκάτσια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι... γύφτοι της διαπλοκής ξεπέρασαν κάθε όριο και μέσα από τις ντουντούκες των χρεοκοπημένων καναλιών που έχουν καταντήσει όργανα της τρόικας, βγάζουν κηρύγματα εθνικοφροσύνης, ενώ ανακάλυψαν ξαφνικά και τους τσιγγάνους της Θράκης!".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λύση για το χρέος, τώρα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Μαϊου βρίσκεται η κυβέρνηση επιδιώκοντας ισχυρή δήλωση στήριξης και επαναβεβαίωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων για νέα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους. «Διαβατήριο» είναι η χθεσινή πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για νέα ρύθμιση του χρέους, με τις αποφάσεις να αναμένονται εντός του έτους".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πλεόνασμα με «σφραγίδα» και συζήτηση για το χρέος

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η επιβεβαίωση χθες από τη Eurostat, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013 από την Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014".
Πηγή: ΑΜΠΕ