Έφτασαν σήμερα στο Παρίσι εμφανώς καταβεβλημένοι αλλά χαρούμενοι οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν μετά από δεκάμηνη ομηρία στη Συρία, στα χέρια μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.


Οι οικογένειές τους αλλά και ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τους επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.
Ένα 24ωρο μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους, οι Didier François, ρεπόρτερ του ραδιοφώνου Europe 1, Edouard Elias, φωτογράφος, -οι οποίοι πιάστηκαν όμηροι στις 6 Ιουνίου του 2013 στα βόρεια του Χαλεπιού-, Nicolas Hénin, ρεπόρτερ στο «Le Point» και Pierre Torrès, ανεξάρτητος φωτογράφος -πιάστηκαν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Ιουνίου στη Ράκα- έδωσαν κάποια πρώτα στοιχεία για το τι πέρασαν. Ο Nicolas Hénin αφηγήθηκε την αποτυχημένη απόπειρά του να αποδράσει και μια «μακρά πορεία από κρατητήριο σε κρατητήριο» σε μια χώρα σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ο Didier François έκανε λόγο για «δέκα μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας»¬ και αποκάλυψε ότι μερικές φορές οι απαγωγείς τους αλυσόδεναν μεταξύ τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ