AXEPA 26072010.jpg

Τεράστιες είναι, πλέον, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τέτοιες που από τη μία υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την υγεία των ασθενών κι από την άλλη να έρθει το θέμα στη Βουλή.

 

Τα χειρουργεία του νοσοκομείου, απαρχαιωμένα πλέον, έχουν κριθεί ακατάλληλα και με δυσκολία υπογράφει η τεχνική υπηρεσία για να χειρουργούνται οι ασθενείς. Οι θάλαμοι, οκτάκλινοι και εξάκλινοι, στις περισσότερες περιπτώσεις με μια τουαλέτα, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Σε πολλές δε περιπτώσεις μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε τρεις οκτάκλινους θαλάμους. Η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι μεγάλη, ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό οδηγούν πολλές φορές σε αναβολή χειρουργείων ή στην παραπομπή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Κατερίνα Μάρκου. Όπως υπογραμμίζουν, τα προβλήματα άρχισαν –και γιγαντώθηκαν- εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του προϋπολογισμού του αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση σημαντικών συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Εκτίμηση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι ότι ο προϋπολογισμός των 28,5 εκατ. ευρώ για το 2014 δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ΑΧΕΠΑ μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος.

Στην ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνεται η ολιγωρία στην ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας χειρουργείων του νοσοκομείου, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ που έχει «κολλήσει» από τον περασμένο Οκτώβριο επειδή εκκρεμεί μια υπογραφή για τη σύμβαση με τον ανάδοχο.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς «σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των πολιτών αλλά και ποιες άμεσες ενέργειες προγραμματίζονται για την ολοκλήρωση τόσο του έργου για την νέα πτέρυγα των χειρουργείων όσο και των υπόλοιπων έργων που εκκρεμούν».