Αέρηδες που κόβουν την ανάσα δημιουργούν εξωπραγματικούς, γεωλογικούς σχηματισμούς και κρύβουν στο εσωτερικό τους πολύτιμες εικόνες και θρησκευτικούς θησαυρούς. Βρισκόμαστε στην Καππαδοκία, μια θρησκευτικη πολιτεία.
 Τωρα που την γνωρισα απο κοντά νομίζω πώς ειναι το πρωτο Αγιο Ορος, καθως πριν ακομη δημιουργηθει η πρωτη μονη στο Αγιο Ορος, εδω ειχαν δημιουργηθει μονές μέσα στους βραχους. Βρισκώμαστε εδω με την Διευθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικης, στο οδειπορικο στην Καππαδοκία: "Σπονδη στον Γιωργο Σεφέρη: τρεις μέρες στα μοναστηρια της Καππαδοκίας" .


Η συναντηση της φωτιάς, του νερού και του αέρα στο λεκανοπέσιο αναμεσα στο ορος Αργαιο και το Χασάν Νταγ, οπου η διάβρωση, η βροχη , ο αερας, θεικοι γλύπτες λάξεψαν ενα τοπιο σεληνιακο. Κώνοι, πυργοι, πυραμιδες, στενα φαραγγια και βυζαντινοι θυσαυροι σε αυτον τον τόπο, πέρασαμ πολιτισμών και λαών, πατρίδα μαρτυρων, Αγίων και Αναχωρητων. Το Προκόπι, η πατριδα του Οσιου Ιωαννη του Ρωσου. Το σκήνωμα του μεταφέρθηκε απο τους κατοικους του Προκοπίου στο Νεο Προκόπι στην Ευβοια. Σωζεται το σπιτι του Αγά, οπου σωζεται ο σταβλος που ζούσε ο Αγιος.
Και μετά το Κόραμα, το ονομαστο φαραγγι των λαξεμενων μέσα στο βραχο εκκλησιων μια μεγαλη μοναστικη πολιτεια. Η εκκλησια του φιδιού, του Μήλου, της Αγίας Βαρβάρας, των Ανδάλων, των Στεφάνων, η Σοκοτεινή αποτελούν τόπους λατρειας και μνημεια τεχνης μιας αλλης εποχης.
Ιδιαιετρη συγκίνηση στο Τσαβουσιν οπου βρισκεται η εκκλησια του αυτοκρατορα του Βυαζντιου Νικηφορου Φωκα. Και μετα η κοιλάδα των Σπαθιων με τους εξαιρετικους φσυικους σχηματισμους των κωνων. Ο διευθυντης της Β/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικης κ. Θεοδουλος Ταπανιδης μας λέει: "Ειμαι ιδιαιτερα συγκινημενος με αυτο το προσκύνημα, με αυτο το οδειπορικο στα βηματα του Γιωργου Σεφερη. Οπως και εκεινος, ετσι και εμεις σημερα προσκυνουμε τους ιερους τοπους της Καππαδοκιας. Ειμαι συγκινημενος, διοτι και στην Πολη στην εκδηλωση που εκαμαμε, ο Οικουμενικος Πατριαρχης την παρακολουθησε ολη, εμεινε 4 ωρες. Βλέπω στην Καππαδοκια τις μονες της πιστης μας, την Ορθοδοξια, και συγκινουμαι απο την δυναμη της πιστης των ανθρωπων αυτων, που εχτισαν ναους μεσα στους βραχους για να δοξασουν και να υπηρετησουν τον Χριστο. Αλλωστε οπως ολοι ξέρουμε το καυχημα της Καππαδοκιας ειναι οι Αγιοι της και εμεις προσκυνουμε τον τοπο οπου λάτρεψαν τον Χριστο και Αγιοποιηθηκαν. Ειναι ταξιδι ζωης αυτο"