Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει αύριο το βράδυ στις 20.00 το εργαστήριο Αστρονομίας ΑΠΘ με διάλεξη του καθηγητή Χαράλαμπου Βάρβογλη του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ με θέμα "Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;" και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νυχτερινή παρατήρηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.
Η ιδέα ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν είχε διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με βάση φιλοσοφικά επιχειρήματα. Έχει όμως επανεμφανιστεί έντονα τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την αθρόα ανακάλυψη πλανητικών συστημάτων, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.
Στην ομιλία του κυρίου Βάρβογλη θα γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η εξίσωση του Drake, που δίνει τον αριθμό ανιχνεύσιμων νοημόνων πολιτισμών στο Γαλαξία μας, ως γινόμενο επιμέρους πιθανοτήτων. Θα γίνει σχολιασμός της εκτίμησης αυτών των πιθανοτήτων τόσο από τον ίδιο τον Drake, την εποχή που διατύπωσε την εξίσωση το 1960, όσο και από τους σημερινούς αστρονόμους και βιολόγους, με βάση τις νεώτερες ανακαλύψεις.
Τέλος θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες ιδέες για τον τρόπο δημιουργίας πλανητικών συστημάτων και για την εμφάνιση της ζωής, τουλάχιστον με τη μορφή που εμείς αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή βασισμένη στο νερό και σε ενώσεις του άνθρακα, στην επιφάνεια ενός στερεού πλανήτη. Η ομιλία θα συνοδευτεί με την παρουσίαση σχετικού οπτικού υλικού.
Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής περιηγησης στον θεσσαλονικιώτικο ουρανό, από τις 21.00 έως τις 23.00, θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.ά.) με το τηλεσκόπιο του εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες.