Λογίστρια από τη Θεσσαλονίκη ζητά να της καλύψει ο ΟΑΕΕ τα έξοδα επέμβασης για να γίνει... άνδρας!


Την είδηση δημοσίευσε, σήμερα, η εφημερίδα Παραπολιτικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω γυναίκα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη από το 2007, καθώς ζητά από τον ΟΑΕΕ (το πρώην ΤΕΒΕ) 47.000 ευρώ, για να υποβληθεί σε επέμβαση στο Μόναχο. 

Η Διοικητική Επιτροπή του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Νοεμβρίου 2007, δέχτηκε το αίτημά της, επειδή έκρινε πως, παρά τις αιτιάσεις της(επικαλέσθηκε διαφυλική διαταραχή, μία ψυχική διαταραχή, που προκαλεί κατάθλιψη και ο μόνος τρόπος «ίασης» είναι η αλλαγή φύλου)! Ωστόσο, η επιτροπή του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «ψυχική διαταραχή, χωρίς να τεκμηριώνεται η γενετική και ενδοκρινολογική διαταραχή, συνεπώς η αλλαγή φύλου δεν είναι απαραίτητη».

Ο ΟΑΕΕ επικαλέσθηκε ότι η εν λόγω απόφαση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής είναι «δεσμευτική» βάσει νόμου, για αυτό και απέρριψε το αίτημα.

Η λογίστρια κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης, στις 21 Μαΐου 2008 και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την έκδοση απόφασης, μέχρι να υπάρξει εκ νέου γνωμάτευση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή. Τελικά το δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο και έστειλε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, το οποίο, στις 17 Ιουλίου 2013 απέρριψε την προσφυγή, βάζοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη της με τον ΟΑΕΕ.