Σήμερα όλοι θα συγκεντρωθούμε γύρω από το πασχαλινό τραπέζι με την οικογένεια και πολλούς φίλους. Κι όπως λένε μερικοί «όταν πίνεις παρέα με φίλους δε μεθάς», κι όταν τρως με παρέα δεν παχαίνεις, θα συμπληρώσουν μερικοί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα στο πασχαλινό τραπέζι που να προσέξουμε για να μη μας... φάει ο οβελίας.

Πολλοί έχουν κρατήσει νηστεία 40 μέρες, άλλοι λιγότερες, όμως όλοι χθες το βράδυ πέσαμε με τα μούτρα στη μαγειρίτσα, στα κόκκινα αβγά και τα τσουρέκια.
Σήμερα την τιμητική του έχει ο πατροπαράδοτος οβελίας και όλα τα συμπαρομαρτούντα (αβγά τσουρέκια, γαρδούμπα, κοκορέτσι, πατάτες ψητές ή τηγανητές κ.ά. πολλά και νόστιμα).
Αν θέλουμε να περάσουμε κι αυτήν την ημέρα χωρίς να καταλήξουμε με δυσπεψίες και άλλες διαταραχές, οι διατροφολόγοι μάς δίνουν πολλές και χρήσιμες συμβουλές.
Την ημέρα του Πάσχα συστήνεται ελαφρύ πρωινό με ένα κομμάτι τσουρέκι και καφέ, γάλα, χυμό ή φρούτο, το οποίο καλύτερα είναι να καταναλωθεί πριν από το μεσημεριανό για ευκολότερη χώνεψη.
Αν τυχόν είστε πρωινοί τύποι και μέχρι το μεσημεριανό προλαβαίνετε να φάτε ακόμα κάτι, ένα σνακ (αβγό, φρούτο ή έστω μια φέτα τσουρέκι) είναι το προτιμότερο.
Το πασχαλιάτικο γεύμα, καλό είναι να ξεκινήσει καταναλώνοντας μια σαλάτα. Για κρέας, προτιμάται το κατσίκι αντί για το αρνί, και φυσικά να αφαιρεθεί η πέτσα και το ορατό λίπος. Για να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, καλό είναι να συνδυαστεί με λίγο άμυλο όπως πατάτα, ψωμί, παξιμάδι.
Ένα με δύο ποτηράκια κρασί επιβάλλονται, αλλά επιπλέον κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει όχι και τόσο ευχάριστα αποτελέσματα.
Τα απόγευμα με τον καφέ, καλύτερα να προτιμήσετε φρούτο!
Αν θέλετε όμως γλυκό, ένα κομμάτι τσουρέκι ή ένα κουλουράκι επιτρέπονται. Τέλος, το βράδυ, για να συστήνεται ελαφρύ γεύμα όπως μια σαλάτα, μια χορτόσουπα, γιαούρτι με φρούτο ή γάλα με φρυγανιά για να συνέλθουμε από την υπερφαγία του μεσημεριού και τα πιθανά θέματα δυσπεψίας.

«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Χρειάζεται μέτρο ακόμη και στο φαγητό για να μπορούμε και απολαμβάνουμε και τις στιγμές μας πιο καλά. Ας μάθουμε να σεβόμαστε τη ζωή και το σώμα μας. Και το φαγητό ας είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα κοντά, όχι για να καταναλώσουμε αλλά για να περάσουμε όμορφα χωρίς πεπτικές διαταραχές!
 Καλό Πάσχα!