Η θεατρική ομάδα “Πολύπριζο” παρουσιάζει, την Τετάρτη 23 Απριλίου, στο Κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, μια παράσταση-αφιέρωμα στο “τρομερό παιδί των γαλλικών γραμμάτων”, τον “καταραμένο” ποιητή και συγγραφέα Ζαν Κοκτό, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Ζαν Κοκτό έγινε γνωστός στον τομέα της ποίησης, της σκηνοθεσίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του μπαλέτου, της ζωγραφικής και της όπερας. Η δουλειά του επηρεάστηκε από τον σουρεαλισμό, την ψυχανάλυση, τον κυβισμό, την καθολική θρησκεία και, κατά καιρούς, το όπιο, στο οποίο ήταν εθισμένος. Στην εποχή του ο Κοκτό υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές της αβάν γκαρντ. Ανάμεσα στους φίλους και συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο συνθέτης Ερίκ Σατί, ο συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ και ο ρώσος σκηνοθέτης Σερζ Ντιαγκίλεφ.
Το έργο του Κοκτό διαπνέεται από ένα αίσθημα παιδικής αφέλειας μαζί με μια αγωνία αναζήτησης και χαρακτηρίζεται από την ευαισθητοποίησή του στο θέμα της ανθρώπινης αδυναμίας, την οποία αντιστάθμιζε θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία των θεαμάτων και των μυστηριωδών δυνάμεων του σύμπαντος.
Η παράσταση είναι μία σκηνική σύνθεση τεσσάρων από τα πιο γνωστά μονόπρακτά του: Στο Πανηγύρι, Το Φάντασμα της Μασσαλίας, Ο Ψεύτης, Ο Ωραίος Αδιάφορος.
Τέσσερα μονόπρακτα, σε μορφή μονολόγων, που τα διατρέχουν, μέσα από ένα πρίσμα βιτριολικού χιούμορ, ο έρωτας, ο φόβος, το πάθος, η υπαρξιακή αγωνία, η αναζήτηση του εαυτού μας, η μοναξιά, το ψέμα και η αλήθεια, η απόγνωση, η λατρεία, η απόρριψη και το αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων.

Απόδοση και σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλσαμίδης
Σκηνικά και κοστούμια: Κωσταντία Δίγκα
Μουσική επμέλεια: Δημήτρης Βαλσαμίδης
Παίζουν: Άννα Γιαννακίδου, Έφη Αποστολίδου, Γεράκης Ηλίας, Αντώνης Χαρατζόγλου

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά του κοινού