Η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων κυριάρχησαν στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Το ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε χθες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ενώπιον 700 φοιτητών, χωρίς τον υπόψήφιο της Ευρωπαϊκή Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέστη, επειδή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρόσκληση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση από τους διοργανωτές και ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις.

«Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιουνκερ.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται στην κορυφή της μια ηγετική φυσιογνωμία.

Η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι υποψήφιοι και των τεσσάρων πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού.