Με τις φράσεις «ΟΧΙ στην πώληση του Λιμανιού. ΝΑΙ στην παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε στρατηγικό επενδυτή», ξεκινά η ανοιχτή επιστολή για το μέλλον του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


«Ο άμεσος εκσυγχρονισμός του λιμανιού µας και η ανάδειξή του σε βασικό παράγοντα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργεί ικανές συνθήκες ανάπτυξης ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο, όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δε θα επιτευχθεί µε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του και την παραχώρησή του σε ένα οικονομικό fund, το οποίο θα στοχεύσει αποκλειστικά στο εύκολο κέρδος µέσω δραστηριοτήτων real estate-εμπορικών κέντρων και πολυχώρων, χωρίς να στοχεύει σ’ αυτή καθ’ εαυτή τη λιμενική λειτουργία».
Κρίνοντας ότι η αξιοποίηση και η ανάδειξη του ΟΛΘ θα επιτευχθεί µε την παρουσία ιδιωτών στρατηγικών επενδυτών, στους οποίους θα παραχωρηθούν τομείς λειτουργίας του Λιμανιού, υπό την εποπτεία ωστόσο και το ρυθμιστικό έλεγχο του Οργανισμού, προτείνει την «παραχώρησης -και όχι την πώληση του ΟΛΘ– επιμέρους δραστηριοτήτων και υποδομών σε ιδιώτες, ενίσχυση του εμπορευματικού ρόλου του Λιμανιού µέσω επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στη βάση ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος (logistics terminal, cruise terminal, νέες υποδομές περιμετρικά του λιμένος), συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση νέων φορτίων και δημιουργία clusters υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανάδειξη και ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης του ΟΛΘ ως διαμετακομιστικού κέντρου στην Κεντρική και Ν.Α. Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ως λιμανιού που εξυπηρετεί την εθνική οικονομία (εισαγωγές – εξαγωγές) κ.ά.».
Με γνώμονα, πάντοτε, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σύγχρονου οικονομικού
κέντρου των Βαλκανίων, ο ΕΣΘ «καλεί το ΤΑΙΠΕ∆ και την Κυβέρνηση να αποσύρουν άμεσα την πρόταση πώλησης των μετοχών του ΟΛΘ και, κατ’ επέκταση, της πλήρους ιδιωτικοποίησής του και να προχωρήσουν προς την επιλογή των προτεινόμενων, από το σύνολο των Φορέων της πόλης, κατευθύνσεων».