kypriaka_keimilia_ekthesi_ymath_20140402_03.JPG

Εγκαινιάστηκε, σήμερα, η έκθεση που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα:

«Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους-Από το ’21 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια κειμήλια(θα είναι ανοικτή ως τις 30 Απριλίου 2014) που παραχωρήθηκαν από ατομικές και οικογενειακές συλλογές Κυπριακών οικογενειών, από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν προϊόν εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Πέτρου Παπαπολυβίου.

kypriaka_keimilia_ekthesi_ymath_20140402_02.JPG

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι ηγεσίες των οποίων βοήθησαν στη μεταφορά των εκθεμάτων από την Λευκωσία στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση κειμηλίων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στην 1η Απριλίου, όταν και συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στη Μεγαλόνησο το 1955.

«Η έκθεση ενσαρκώνει τη συλλογική αντίσταση του Ελληνισμού στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του και υπερβαίνει τα πρόσωπα που συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτές» σημείωσε ο ΥΜΑΘ. Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους «παιδιά της ελευθερίας» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ελλάδα και την Κύπρο ελεύθερες, κυρίαρχες και ιστορικά δικαιωμένες».

kypriaka_keimilia_ekthesi_ymath_20140402_01.JPG

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00 έως 16.00 και Σάββατο-Κυριακή από 09.00 έως 14.00 και θα είναι κλειστή μόνο τις ημέρες Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα.

Όσοι επιθυμούν οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις με ξενάγηση, μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα Παιδείας, Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ στα τηλέφωνα: 2310 379 168 και 2310 379059