oasth_ekdotiria_02.jpg

Πληρώθηκαν, τελικά, χθες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, στους οποίους η διοίκηση του Οργανισμού όφειλε δύο μισθούς (είχε δώσει έναντι).

 

Την τελευταία στιγμή βρέθηκε προσωρινή λύση, από το υπουργείο Μεταφορών και, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, “πέρασε” στους λογαριασμούς του ΟΑΣΘ ένα σεβαστό ποσόν από τα, συνολικά, 140 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά το δημόσιο στον Οργανισμό και, στη συνέχεια, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των υπαλλήλων. Επίσης, θα εξοφληθεί, άμεσα, μέρος των χρωστούμενων προς προμηθευτές του ΟΑΣΘ.

Μετά από την εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, σκεπτόμενοι πως, στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει άλλο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και, η οποιαδήποτε κινητοποίηση εργαζομένων στον Οργανισμό θα σημάνει, αυτομάτως, απίστευτη ταλαιπωρία για τους Θεσσαλονικείς.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι προσωρινές λύσεις που δίνονται, κάθε τόσο, ουσιαστικά απομακρύνουν το πρόβλημα για δυο με τρεις μήνες, χωρίς να το εξαφανίζουν. Θα πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση, για να σταματήσει και το πρόβλημα με τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει έτοιμη, στα χέρια της, οικονομοτεχνική μελέτη, με βάση την οποία θα ήταν δυνατό να είναι αυτοσυντηρούμενος ο Οργανισμός. Αυτό, όμως, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαίνει ότι θα “ματώσει” το επιβατηγό κοινό, αφού υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αυξηθεί το κόμιστρο στα 1,40 €, από 0,80 € που είναι σήμερα. Η διαφορά αυτή, την οποία επιβαρύνεται το κράτος, είναι, εξάλλου, ο λόγος που τα υπουργεία έχουν δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο χρέος προς τον ΟΑΣΘ.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού επισημαίνουν πως “δε θα γλιτώσουμε, τελικά, την αύξηση και, αν δεν έρθει γρήγορα, όταν, τελικά, αποφασιστεί, θα υπάρξουν δυσκολίες να πληρωθούν οι προμηθευτές, ακόμη και αν το εισιτήριο αυξηθεί κατά 0,60 €”!

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το εισιτήριο στην Αθήνα είναι, ήδη, ακριβότερο, ότι η Θεσσαλονίκη έχει το φθηνότερο εισιτήριο αστικών λεωφορείων στην Ευρώπη κι ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για το επιβατηγό κοινό με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και στη Θεσσαλονίκη, με την χρήση καρτών απεριόριστων διαδρομών και με άλλες λύσεις που θα πρέπει να επικαιροποιηθούν εάν και εφόσον το κράτος αποφασίσει το τι θα πράξει, τελικά, με τον ΟΑΣΘ και τη σύμβαση που έχει υπογράψει, αλλά τηρεί με το… σταγονόμετρο.