Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σημερινή ανακοίνωσή του δηλώνει τη στήριξή του στον "Οδυσσέα", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και ντόπιους, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται
σε δυσχερέστατη θέση, καθώς έχει κληθεί να πληρώσει υπέρογκα και άδικα -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΘ- πρόστιμα στην εφορία για κάποιες παραλείψεις στα λογιστικά βιβλία του, που δεν ζημίωσαν ούτε το κράτος ούτε κάποιον τρίτο.
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΔΣ του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, κινδυνεύει με πειθαρχικές κυρώσεις από την υπηρεσία του, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην απόλυσή του -αν σταματήσει η αποπληρωμή των προστίμων.
Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΘ τονίζει πως η ίδια η ιδέα για τη δημιουργία ενός εθελοντικού σχολείου όπου θα μάθαιναν ελληνικά δωρεάν οι ενήλικες μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε σε μια συνέλευση εργατών που έγινε στο ΕΚΘ το Δεκέμβρη του 1997 και στην οποία συμμετείχαν μετανάστες εργάτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία.
Ο “Οδυσσέας” απέκτησε τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2000, στεγάζεται σε κτίριο του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας, στην οδό Αισώπου 24, που το ΕΚΘ παραχώρησε δωρεάν στο εθελοντικό σχολείο, και μέχρι το 2012 είχαν φοιτήσει εκεί περίπου 6.500 ενήλικες μαθητές μετανάστες. Οι μαθητές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τη χρηματοδότησή του, αφού τον περισσότερο καιρό βασίζεται σε εισφορές φίλων και σωματείων. 
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει εξωφρενικά άδικη και απαράδεκτη τη μεταχείριση του “Οδυσσέα” από την εφορία και τη συνακόλουθη επιβολή σε αυτόν προστίμων που αντιστοιχούν σε μια κερδοσκοπική εταιρεία και μάλιστα για λάθη και παραλείψεις στα λογιστικά του βιβλία που αφορούν μη φορολογητέα έσοδα. Το ΕΚΘ ζητά απερίφραστα την άμεση και πλήρη διαγραφή των οφειλών του εθελοντικού σχολείου προς την Εφορία, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος μιας οργάνωσης υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς.