Δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα παράνομες συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ύστερα από την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία δεκάδων περιπτώσεων θανόντων συνταξιούχων, στους οποίους συνεχιζόταν
η καταβολή των συντάξεων μετά τον θάνατό τους.
Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι πρόκειται για παλαιότερες υποθέσεις που εντοπίσθηκαν κατά τις διαδικασίες της απογραφής των συνταξιούχων και επισημαίνει ότι σήμερα η χώρα, μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που αμφισβητήθηκε από πολλούς, όμως έφερε αποτελέσματα. Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:
«Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ολοκληρώθηκε έως τα τέλη του 2012 και αποκάλυψε την ύπαρξη 40.000 παράνομων συντάξεων η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,5 εκατομμύρια αποκλίσεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ