Members of the disbanded Ukraine's elite Berkut riot police force, together with pro-Russian separatists, enter the seized regional police headquarters in the eastern Ukrainian city of Donetsk on April 12, 2014. The coordinated attacks and a subsequent raid by a few hundred pro-Russian protesters on the police headquarters of the local capital Donetsk underscored the volatility of the crisis ahead of peace talks between EU and US diplomats and their Moscow and Kiev counterparts in Geneva on Thursday. AFP PHOTO / ALEXANDER KHUDOTEPLYAlexander KHUDOTEPLY/AFP/Getty Images ** OUTS - ELSENT, FPG - OUTS * NM, PH, VA if sourced by CT, LA or MoD **

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία.  

 

Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση βίας στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί την κρίση στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

“Μείνετε στα σπίτια σας”!

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της ανατολικής πόλης Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

"Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα", δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον

Η Ουάσινγκτον απηύθυνε, το Σάββατο το βράδυ, προειδοποίηση προς τη Μόσχα, έπειτα από επιθέσεις φιλορωσικών ένοπλων ομάδων εναντίον πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου ως "επίθεση" της Ρωσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "επιπλέον συνέπειες", αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε αυτές "τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης στην αποσταθεροποίηση και σε δολιοφθορές". Ανακοίνωσε επίσης πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο .

Την ώρα που διεξάγονται μάχες σε πολλές πόλεις, ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, συγκάλεσε χθες το βράδυ στο Κίεβο ένα συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνηυκτα χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.