Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 73 χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τα κατοχικά στρατεύματα, στις 9 Απριλίου 1941, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ.


Μέλη της επιτροπής Θεσσαλονίκης του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας» προς την Ελλάδα πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 73 χρόνια από την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά στρατεύματα, στις 9 Απριλίου 1941, αλλά και της επικείμενης επίσκεψης στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς». Εκ μέρους της τοπικής επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ., ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο μικρότερος επιζών της σφαγής του Χορτιάτη Θοδωρής Βαλαχάς συναντήθηκαν με τον γερμανό πρόξενο Ingo von Voss και του επέδωσαν το ψήφισμά τους, ενώ τον ενημέρωσαν και προφορικά για τα αιτήματα της διαμαρτυρίας.


Το ψήφισμα αναφέρεται στις διεκδικήσεις του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ. για τις πολεμικές επανορθώσεις (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές, επιστροφή αρχαιοτήτων), καθώς και στη διεκδίκηση των λύτρων 1,5 δισ. δραχμών που κατέβαλε τότε στις κατοχικές αρχές η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την απαλλαγή αρρένων μελών της από την καταναγκαστική εργασία, προτού ακολουθήσει ο εκτοπισμός και η εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.