Καταιγισμό αιτήσεων δέχτηκε η ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) από πολίτες που διεκδικούν το κοινωνικό μέρισμα, από τις πρώτες κιόλας ώρες λειτουργίας του και παρά το γεγονός ότι διανύουμε ημέρες αργίας.

Όπως προκύπτει από τα ερωτήματα των πολιτών, τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων για τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις. Πρόκειται για τους «φιλοξενούμενους», για όσους μένουν σε «παραχωρημένη κατοικία» και για τους «μακροχρόνια ανέργους».
Ειδικότερα, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένα αίτηση καθώς αποτελούν μέρος του νοικοκυριού. Επομένως προσμετρώνται στο ισοδύναμο εισόδημα του νοικοκυριού (+ 2.000 ευρώ για ενήλικους, + 1.000 ευρώ για ανήλικους), αυξάνοντας το συνολικό επίδομα στο νοικοκυριό (+ 166,67 ευρώ για ενήλικους, + 83,33 ευρώ για ανήλικους), ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν διασταυρώσεις με τα Ε1, για το εάν είναι δηλωμένοι ως «φιλοξενούμενοι».
Όσοι τους έχει παραχωρηθεί κατοικία θα πρέπει να υποβάλουν μεμονωμένα αιτήσεις ως ξεχωριστό νοικοκυριό και κριτήριο θα είναι το τεκμήριο εάν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα.
Τέλος, οι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως 1/3/2014, θα ληφθεί υπόψιν το εισόδημα του 2012 (Ε1 του 2013) ΕΚΤΟΣ των μισθών/ ημερομισθίων και θα επανεξεταστούν μετά από τις 30/6 οι αιτήσεις που θα απορριφθούν (κριτήριο θα είναι οι νέες φορολογικές δηλώσεις)

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανάρτησε αυτές τις μέρες αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι σωστά την ηλεκτρονική του αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Αναλυτικά, το κείμενο που δημοσίευσε ο γ.γ. Εσόδων στο facebook έχει ως εξής:

«Κάποιες απλές - ελπίζω - οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης.
Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλυτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;

Η αίτηση ζητάει 3 πραγματάκια. Όχι περισσότερα, μόνο τρία. Πιο απλή δεν γίνεται.

- Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. ΔΕΗ+5,35% Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι. Αν έχετε ποσοστό εσείς ή η μητέρα σας ή ο μυστηριώδης ευεργέτης του Great Expectations... Εξάλλου, αν νοικιάζετε, ιδιοκτήτης είναι ο σπιτονοικοκύρης! Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Σπίτι που μένω, τσεκ!
- Δεύτερον, ποιοι μένουν *τώρα* στο σπίτι. Τώρα. Όχι το 2012, όχι το 2013, τώρα. Όλοι. Όχι οι μισοί, όχι μόνο οι ενήλικες όχι μόνο οι ανήλικοι, όχι μόνο οι άνω των 1,80. Τώρα και όλοι. Τόσο απλό. Δεν έχει σημασία τι είχε δηλωθεί πέρσι, μόνο ποια είναι η αλήθεια τώρα.
Όσοι μένουν μαζί μου, τσεκ!
- Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα.
Τράπεζα για επίδομα, τσεκ!

Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε.

Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη.
Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Κάποιους θα τους παραπέμψουμε για έλεγχο. Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο. Ελπίζω να κάνετε την αίτηση χωρίς προβλήματα και να έχετε επιτυχία.

Αυτός είναι ο σκοπός μας».

Πηγή: iefimerida.gr