Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με συγκεχυμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς, και την ουκρανική κυβέρνηση να κατηγορεί ανοικτά τη Ρωσία πως υποκινεί τις ταραχές, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή.
Για την αποκλιμάκωση της κρίσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα στη Γενεύη.
Ύστερα από αρκετές διμερείς συνομιλίες νωρίς σήμερα το πρωί, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον, ο Τζον Κέρι και ο Αντρι Ντεστσίτσα θα συναντηθούν στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος) και στις 15:00 θα μιλήσουν στον Τύπο.
Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου» ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν θα εντείνει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι, κάθε φορά που η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CBS.
Χθες, επίσης, στη διάρκεια άτυπης συνάντησης των υπουργών τους των Εξωτερικών στην Αλικάντε, στη νότια Ισπανία, επτά επτά ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα) απηύθυναν κάλεσμα να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να «σεβαστεί τη διεθνή τάξη». 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ