Ο επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Tonio Borg, βράβευσε την δημοσιογράφο Μαρία Λίτου και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» για το καλύτερο ρεπορτάζ υγείας για το 2013.


Στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού για το 5ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας 2013 (EU Health Prize for Journalists 2013), που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Borg τίμησε την Μαρία Λίτου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα με το δημοσίευμα «Τρισδιάστατοι... φροντιστές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ», στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» (10/02/2013).

Το βραβευμένο ρεπορτάζ αναφέρεται στην έρευνα ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής στη Θεσσαλονίκη που προσπαθεί, με τη χρήση δικτύου τελευταίας τεχνολογίας -αισθητήρες, κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές- να βοηθήσει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να διευκολύνονται σε καθημερινές δραστηριότητες, να αυτοεξυπηρετούνται και να ζουν ποιοτικότερα.

Τα βραβεία των τριών τελικών νικητών απονεμήθηκαν στους Henk Blanken (εφημερίδα «Dagblad van het Noorden», Ολλανδία), Christiane Hawranek και Marco Maurer (εφημερίδα «Die Zeit», Γερμανία) και Mette Dahlgaard (εφημερίδα «Berlingske», Δανία).