«O Γιάννης Μπουτάρης έχει λουδοβίκεια συμπεριφορά» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για τη διοίκηση Μπουτάρη τόνισε: «Δεν αναφερόμαστε στην εικόνα, αλλά στην ουσία. Το θέμα είναι να μη χρησιμοποιείται η εικόνα ως προπέτασμα καπνού. Η διοίκηση Μπουτάρη εξέφραζε ένα τρόπο να απαλλαγούμε από το καθεστώς δεξιάς. Ουσιαστικά όμως ήταν μία συμφωνία συμφερόντων που αποκάλυψε όλα τα τρωτά σημεία. Έχει εξαντλήσει τα καύσιμά της. Είναι συντηρητική. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα δήμαρχο δημοσίων σχέσεων». Επίσης υπενθυμισε την τροπολογία που πέρασε η συγκυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να αρθεί το ασυμβίβαστο για την υποψηφιότητα Μπουτάρη.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στις εκλογές υπογράμμισε: «Αν ψηφίσουν πολιτικά οι Θεσσαλονικείς, θα κερδίσουμε το στοίχημα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουτάρη περί «ευνουχισμού» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι από τη μια συμμετέχει σε μία πολιτική που δημιουργεί τα μνημόνια και από την άλλη επικρίνει το αποτέλεσμά τους. «Θα σηκώσουμε την πόλη στο πόδι. Χρειαζόμαστε ένα δήμαρχο με το κεφάλι ψηλά» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων του δήμου δήλωσε ότι τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα βρίσκεται στα δικαστήρια για να υπερασπίζεται τους ανθρώπους αυτούς . «Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να είναι όμηροι» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ μιας ορθολογιστικής διαχείρισης του προσωπικού. Όπως είπε, «έχει συρρικνωθεί δραματικά το προσωπικό. Η αυτοδιοίκηση ήταν από τα πρώτα θύματα των μνημονίων. Ένας δρόμος μόνο υπάρχει: η σωτηρία της χώρας και της πόλης».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο λιμάνι εξέφρασε για άλλη μια φορά την πλήρη διαφωνία του στην παραχώρηση, γιατί, όπως εξήγησε, βάζει την πώληση από το παράθυρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί το λιμάνι συνολικά. Αναρωτήθηκε, επίσης, ποια είναι η στάση του Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος ως υπουργός της κυβέρνησης έχει ψηφίσει τα μνημόνια με τις ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και την πόλη.
Σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ επανέλαβε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, εξηγώντας ότι η εμπειρία έχει δείξει τρομακτική αύξηση του κόστους και κακή ποιότητα του νερού.
Τέλος, για τη δημοτική τηλεόραση, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισήμανε: «Πρέπει να υπάρχει ως φωνή των δημοτών και όχι ενός ανδρός. Πρέπει να υπάρχει μια ανοιχτή ζώνη για όλα τα κινήματα, τα συνδικάτα της πόλης, έχουν δικαίωμα. Εξάλλου, έτσι θα καταπολεμηθεί και η αφισορύπανση» .