Συμφωνίες και ασυμφωνίες
(Sweet and Lowdown)
Με αφιέρωμα στη «Σύγχρονη Κωμωδία» και τις υπογραφές των Γούντι Άλεν, Πατρίς Λεκόντ, Φατίχ Ακίν και Στέφαν Σβαρτς συνεχίζει το πρόγραμμά της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.


Τους προαναφερθέντες σκηνοθέτες «εκπροσωπούν» οι ταινίες Συμφωνίες και ασυμφωνίες (Γούντι Άλεν, 1999), Ο εραστής της κομμώτριας (Πατρίς Λεκόντ, 1990), Soul Kitchen (Φατίχ Ακίν, 2009) και Πυροβολημένο ψάρι (Στέφαν Σβαρτς, 1997), οι οποίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σημάδεψαν, η καθεμιά με το δικό της τρόπο, το κινηματογραφικό είδος της κωμωδίας τα τελευταία χρόνια. Με πυρήνα τους το κωμικό στοιχείο, υμνούν τον απόλυτο έρωτα, τα ανθρώπινα πάθη και ήθη, καθώς και τα ευτράπελα και τα απρόσμενα της ζωής, αποδίδοντας με ζωντάνια και ευρηματικότητα την ανθρώπινη κατάσταση. 

- Η ταινία Συμφωνίες και ασυμφωνίες του Γούντι Άλεν, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Σον Πεν, είναι ένας έμμεσος φόρος τιμής στον κορυφαίο κιθαρίστα της τζαζ Τζάνγκο Pάινχαρντ.

- Στην ταινία Ο εραστής της κομμώτριας του Πατρίς Λεκόντ ξεχωρίζουν οι σπουδαίες ερμηνείες του Ζαν Ροσφόρ και της Άννα Γκαλιένα, αλλά και η εκπληκτική μουσική του Μάικλ Νάιμαν.

- Στην ταινία του Soul Kitchen, ο τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν υπογράφει το σενάριο μαζί με τον ελληνογερμανό Αδάμ Μπουσδούκο, παιδικό του φίλο και πρωταγωνιστή του φιλμ.

- Η ταινία Πυροβολημένο ψάρι του Στέφαν Σβαρτς είναι μια υποδειγματική κωμωδία της νέας βρετανικής κινηματογραφικής σκηνής, γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές και ποπ μουσική.

  • Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).
  • Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr) 
  • Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). 
  • Κάρτα μέλους: 1 ευρώ. 

Πρόγραμμα προβολών

ΠΕΜΠΤΗ 10/4
19.00 Συμφωνίες και ασυμφωνίες
21.30 Το πυροβολημένο ψάρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4 
19.00 Soul Kitchen
21.30 Ο εραστής της κομμώτριας 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4 
19.00 Το πυροβολημένο ψάρι
21.30 Soul Kitchen

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/4 
19.00 Ο εραστής της κομμώτριας
21.30 Συμφωνίες και ασυμφωνίες

Οι ταινίες αναλυτικά:

Συμφωνίες και ασυμφωνίες / Sweet and Lowdown
(ΗΠΑ, 1999)
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν /Woody Allen. Με τους: Σον Πεν, Σαμάνθα Μόρτον, Ούμα Θέρμαν.  Έγχρωμη, 95’.

Ο ΄Εμετ Ρέι, ένας εκκεντρικός μουσικός της δεκαετίας του '30, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της τζαζ στον κόσμο. Στην  προσωπική του ζωή όμως είναι ανεύθυνος, σπάταλος, αλαζόνας, αλκοολικός, αδιόρθωτος γυναικάς, δεινός τζογαδόρος και έμπειρος προαγωγός. Σε επαγγελματικό επίπεδο, ο Ρέι αναγκάζεται ν’ αλλάζει διαρκώς τα μαγαζιά στα οποία εμφανίζεται, αφού οι ιδιοκτήτες τους είναι συνέχεια εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά του, καθώς στην καλύτερη περίπτωση απλά αργεί, ενώ στη χειρότερη ή εμφανίζεται ήδη μεθυσμένος ή δεν εμφανίζεται καθόλου. Το μόνο που τον σώζει είναι το εκπληκτικό του ταλέντο στη μουσική. Ο Ρέι δεν αγαπά κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του, ωστόσο όταν κάποια στιγμή στη διάρκεια μιας περιοδείας σε μια παράκτια πόλη θα συνδεθεί με τη Χάτι, μια κωφάλαλη κοπέλα που λατρεύει τόσο τον ίδιο όσο και τη μουσική του, η ζωή του θα πάρει μια απρόβλεπτη τροπή... Η μεγάλη αγάπη του Γούντι Άλεν  για τη μουσική τζαζ και η ικανότητά του να σκηνοθετεί βιογραφίες φανταστικών προσώπων, συνδυάζοντας την μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, όπως στο φιλμ Ζέλιγκ, βρίσκονται στην βάση αυτής της γεμάτης μουσικής, θαυμάσιας κωμωδίας. Η ταινία οφείλει πολλά στην εξαιρετική ερμηνεία του Σον Πεν και είναι ένας έμμεσος φόρος τιμής στον σπουδαίο κιθαρίστα της τζαζ, τον τσιγγάνο, βελγικής καταγωγής, Τζάνγκο Pάινχαρντ.

Ο εραστής της κομμώτριας / The Hairdresser's Husband / Le mari de la coiffeuse
(Γαλλία, 1990) 
Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ /Patrice Leconte. Με τους: Ζαν Ροσφόρ, Άννα Γκαλιένα, Ρολάν Μπερτάν. Έγχρωμη, 98’.

Ο μικρός Αντουάν πηγαίνει για κούρεμα όσο πιο συχνά μπορεί και ο λόγος είναι πολύ απλός: έχει ερωτευτεί την κυρία Σαφέρ, την κομμώτρια της γειτονιάς. Ερωτεύεται τα πάντα πάνω της, τις πληθωρικές της καμπύλες, το άγγιγμα των χεριών της, τις μυρωδιές της, ακόμα και τις αυτοκτονικές της τάσεις. Τα χρόνια περνάνε, αλλά ο Αντουάν δεν έχει αλλάξει. Όταν μεγαλώσει παντρεύεται την ιδεώδη γυναίκα, την αισθησιακή, γήινη, χυμώδη Ματίλντ, η οποία φυσικά είναι... κομμώτρια. Οι δυο τους βιώνουν στο χώρο του κομμωτηρίου το απόλυτο όνειρο του έρωτα, μέσα από παιχνίδια και σαγηνευτικούς ανατολίτικους χορούς, πλέοντας σε πελάγη  ευτυχίας. Υπάρχει όμως κάτι τέτοιο; Και πώς κρατάς ζωντανή μια τόσο απρόσμενη, σχεδόν υπερβολική ευτυχία; Η απόλυτη ερωτική φαντασίωση είναι το κυρίαρχο στοιχείο σ’ αυτή την  ταινία, σκηνοθετημένη μ’ ένα συναρπαστικό στυλ από τον Πατρίς Λεκόντ, ο οποίος υμνεί με χιούμορ, τρυφερότητα και συγκίνηση τη χάρη, την ομορφιά, τον αισθησιασμό, τη γοητεία, το μυστήριο της γυναίκας και τη δύναμη του έρωτα. Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Ζαν Ροσφόρ και της πανέμορφης Άννα Γκαλιένα και εκπληκτική η μουσική του Μάικλ Νάιμαν. 

Soul Kitchen 
(Γερμανία, 2009)
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν /Fatih Akin. Με τους: Αδάμ Μπουσ¬δούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Φελίν Ρόγκαν, Άννα Μπέντερκε, Μπιρόλ Ουνέλ. Έγχρωμη, 99’

Για τον ελληνογερμανό Ζήνο Καζαντζάκη, όλα πάνε στραβά: το εστιατόριο που διατηρεί σε υποβαθμισμένη συνοικία στο Αμβούργο πάει από το κακό στο το χειρότερο, παραμελημένο και με κίνδυνο οριστικού λουκέτου από τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι παλιοί του πελάτες τον εγκαταλείπουν, υποφέρει από δισκοπάθεια και δεν μπορεί να κουνηθεί, ενώ η κοπέλα του Ναντίν, τον παρατάει για να πάει στη Σαγκάη όπου βρήκε δουλειά. Στην απελπισία του, αλλάζει το ύφος του μαγαζιού, φέρνοντας νέο κόσμο και αποφασίζει να πάει στην Κίνα να βρει τη Ναντίν. Μόνο που για να φύγει, θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά στα χέρια του μικρότερου αδελφού του, μια επιλογή όχι και τόσο σοφή, αφού ο εν λόγω αδελφός Ηλίας, έχει μόλις αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, γιατί ο νέος σεφ είναι  παράξενος και ιδιόρρυθμος...

Μια έξοχη «πολυεθνική» κωμωδία με αστείρευτη ενέργεια, ξέφρενο ρυθμό και θέμα, το φαγητό, την αντρική φιλία, τα οικονομικά προβλήματα, το real estate, τον έρωτα και την ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, που αντανακλά το κλίμα και την ατμόσφαιρα του πολυφυλετικού και πολυπολιτισμικού Αμβούργου. Ο πολυβραβευμένος τουρκογερμανός Φατίχ Ακίν, πάντα ευαίσθητος απέναντι στα προβλήματα των εθνικών μειονοτήτων, και ο παιδικός του φίλος, συν-σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στο ρόλο του Ζήνου, ελληνογερμανός Αδάμ Μπουσδούκος, δημιουργούν ένα έργο για την πόλη τους, για την γειτονιά τους, για τους φίλους τους, γι’ αυτούς τους ίδιους. Δεν έχει μονάχα η κουζίνα τους ψυχή, αλλά και η ταινία τους. Κορυφαία η σκηνή του οργίου, αίσθηση ευφορίας και θαυμάσιο το σάουντρακ.   


Πυροβολημένο ψάρι / Shooting Fish
(Μεγ. Βρετανία, 1997)
Σκηνοθεσία: Στέφαν Σβαρτς /Stefan Schwartz. Με τους: Νταν Φούτερμαν, Στιούαρτ Τάουνσεντ, Κέιτ Μπεκινσέιλ. Έγχρωμη, 109’. 

Ο Ντίλαν και ο Τζες είναι δυο αδέκαροι φίλοι, που τη μέρα τριγυρίζουν στο Λονδίνο και το βράδυ κοιμούνται σε... μια δεξαμενή φυσικού αερίου. Ο πρώτος είναι ένας συμπαθητικός φαφλατάς Αμερικανός, ενώ ο δεύτερος ένας κλασικός φλεγματικός Βρετανός. Μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο, με το όνειρο όταν μεγαλώσουν, να αποκτήσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν μια μεγάλη βίλα. Για να κάνουν πράξη το παιδικό τους όνειρο, σκαρφίζονται διάφορες έξυπνες hi-tech κομπίνες και απομυζούν χρήματα από πλούσιους επιχειρηματίες. Στην αρχή τα πράγματα φαίνεται να είναι εύκολα, «σα να πυροβολείς ένα ψάρι μέσα σ’ ένα βαρέλι». Όλα όμως αλλάζουν, όταν προσλαμβάνουν ως γραμματέα την όμορφη Τζόρτζι. Αρχικά πιστεύουν ότι θα την εκμεταλλευτούν. Γρήγορα, όμως, την ερωτεύονται και την διεκδικούν, ο καθένας για τον εαυτό του... Υποδειγματική κωμωδία της νέας βρετανικής κινηματογραφικής σκηνής, γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές και ποπ μουσική. 

Πηγή: Δελτίο Τύπου