mageiritsa_h_633_451_607_361_577_324.jpg

«Με τα εισοδήματα του κόσμου μειωμένα κατά 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το ότι το Πασχαλινό τραπέζι θα είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρσι».

Αυτό δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, Αναστασία Κεκελέκη.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, το Πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά 7,8% ως 12,85% φθηνότερο από το περσινό. Σε πραγματικούς αριθμούς θα κυμανθεί από 65 ως 145 ευρώ, ανάλογα με τα σημεία από όπου θα προμηθευτούν οι καταναλωτές τα είδη. «Ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς. Να μην ψωνίσει από το πρώτο μαγαζί που θα βρει», πρότεινε η κ. Κεκελέκη, προσθέτοντας πως, για τις ανάγκες της έρευνας του ΚΕΠΚΑ, βρέθηκαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στα ίδια είδη και τις ίδιες ποσότητες, γι αυτό και η διακύμανση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

Πρότεινε, ακόμη, στους καταναλωτές, να μην αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, για να μη χρειαστεί να πετάξουν τρόφιμα που θα αλλοιωθούν και να προτιμήσουν φρούτα και λαχανικά εποχής και εντόπια, για να αποφύγουν να αυξήσουν το κόστος.

Για το θέμα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που πουλούσε το  αρνί στα 3,99 € το κιλό –με την προϋπόθεση να το αγοράσει κάποιος ολόκληρο_ τόνισε ότι στην τιμή αυτή διατίθεντο ολόκληρα σφάγια και η επιχείρηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, καθώς όλοι έσπευδαν για να αγοράσουν ολόκληρο αρνί, με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα αποθέματα. Επισήμανε ότι το υπουργείο παρέπεμψε την εταιρία «για παραπλανητική εμπορική τακτική» και ζήτησε την επιβολή αυστηρών προστίμων για «να σταματήσουν κάποιοι να εκμεταλλεύονται τα ελληνικά έθιμα».