Καιρός να ξεσκουριάσουμε, λέει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, που χαιρετίζει με ανακοίνωσή του των αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Ο σύλλογος συμμετείχε στην ημερίδα που έγινε στην Ιερισσό το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενημέρωσε για το ξεπούλημα παραλιών και υγροτόπων στη Κέρκυρα.




Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Αριστοτέλης Κοσκινάς, υπογράμμισε ότι σήμερα οι Κερκυραίοι αντιμετωπίζουν μία σύγκλιση περιβαλλοντικών απειλών χωρίς προηγούμενο:

Εκποίηση «προστατευομένων» (κατ’ ευφημισμόν) περιοχών του Δικτύου NATURA 2000: Η λιμνοθάλασσα Κορισσίων, προορίζεται για… γκόλφ, η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη για ξενοδοχείο, το οικοσύστημα Ερημίτη στην Κασσιόπη για παραθεριστικές κατοικίες.Το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ, είπε, σκοπεύει επίσης να εκποιήσει τον Διεθνή Αερολιμένα Κέρκυρας και τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας – εργαλεία στρατηγικής σημασίας για την άσκηση στοιχειωδώς αυτόνομης οικονομικής πολιτικής σε μια τοπική οικονομία μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, και σε τομείς όπου η εκποίηση εγκαθιστά αυτόματα τοπικό ιδιωτικό μονοπώλιο. 

"Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μια «ασύμμετρη απειλή» που προέρχεται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: τον Χωροταξικό Σχεδιασμό, που επιχειρείται να περάσει ως «τετελεσμένο», ερήμην των τοπικών, Αυτοδιοικητικών Εκλογών δηλαδή χωρίς να εκφραστεί κυρίαρχα η γνώμη των Τοπικών Κοινωνιών. Και μάλιστα χωροταξικό σχεδιασμό που αναλύεται και δεσμεύει σε πολλά επίπεδα: περιφερειακό, τομεακό (τουρισμού), θαλάσσιο…", πρόσθεσε. 

Όπως είπε, γενικότερα οι Κερκυραίοι βρίσκονται πάνω σε έναν πολυπλόκαμο κόμβο γεωπολιτικών συμφερόντων και περιβαλλοντικών απειλών: Προ ολίγων ετών υπήρχε η (απαρατήρητη από τους περισσότερους) ζοφερή προοπτική κατασκευής ιταλικών πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονική Αλβανία. Η Αδριατική, που εφάπτεται των βόρειων ακτών του νησιού, είναι μια θάλασσα εν κινδύνω. Μια θάλασσα που πεθαίνει – «εμπλουτισμένη» με το απεμπλουτισμένο ουράνιο των ΝΑΤΟϊκών βομβών των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία…

"Αλλά και Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται στο στόχαστρο: Η προοπτική εξόρυξης πετρελαίου εστιάζει στην οιονεί «ΑΟΖ» (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κέρκυρας – στα ίδια νερά όπου εμείς διεκδικούμε μια «ΖΟΠ», μια θαλάσσια «Ζώνη Οικολογικής Προστασίας», που θα έδινε πλεονεκτήματα στην άσκηση της εθνικής πολιτικής έναντι των εξ ανατολών απειλών…", υπογράμμισε. Παράλληλα, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή, στο νότιο Ιόνιο, εξελίσσεται η περίεργη και σκοτεινή υπόθεση της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας.