Τις προτάσεις της «Πολιτείας με Όραμα» για το νερό, το συγκοινωνιακό και τη σχολική στέγη, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο ΚΑΠΗ Δρυμού. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της «Πολιτείας με Όραμα» επανέλαβε την πρόταση για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης που θα μεταφέρει νερό από το Ωραιόκαστρο στο Μελισσοχώρι, το οποίο, στη συνέχεια, θα αναμειγνύεται με το νερό της Μυγδονίας.

«Μια άλλη λύση είναι να πάρουμε νερό από όμορες περιοχές (Άσσηρος, Κριθιά, Νέα Σάντα). Εκεί υπάρχει ποιοτικό νερό, αυξημένο σε ποσότητα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διεύθυνσης υδάτων. Αν και απαιτεί ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπως επίσης και την έγκριση των δήμων Λαγκαδά και Κιλκίς, θεωρώ ότι θα λύσει το πρόβλημα του νερού εφ’ όρου ζωής», τόνισε ο κ. Γαβότσης και τάχτηκε υπέρ της χρήσης οικολογικών φαρμάκων στις καλλιέργειες. 

«Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διοργανώσει ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για να συμβουλεύει τους αγρότες αν τους συμφέρει να χρησιμοποιούν οικολογικά προϊόντα, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το ζητούμενο είναι τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές», υπογράμμισε.

«Επενδύουν στο φόβο πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση Παρατηρητηρίου καρκινογένεσης»

Σχετικά με την πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου για την εφαρμογή της επιθετικής αντίστροφης όσμωσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου την χαρακτήρισε «πολυδάπανη» και «περιορισμένης χρήσης», καθώς όπως επισήμανε, ενδείκνυται για συγκεκριμένους χώρους, όπως ένα σχολείο, ένα γυμναστήριο, ένα δημαρχείο. 

«Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη μέθοδο το 25% του νερού ξοδεύεται ενώ δεν γνωρίζουμε που θα πάνε τα λύματα», σημείωσε ο κ. Γαβότσης και κατηγόρησε τον κ. Παπαγωνσταντίνου ότι επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου, με την πρόταση του για την δημιουργία Παρατηρητηρίου καρκινογένεσης. 

«Είναι εγκληματικό να διασπείρεις τέτοιες φήμες, να βάζεις τον κόσμο σε τέτοιες υπόνοιες. Βάζουν σε πανικό μια κοινωνία άδικα», τόνισε και επικαλούμενος τις απόψεις ειδικών, δήλωσε πως για να πάθει κανείς καρκίνο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά, πρέπει να πίνει καθημερινά επί 30 χρόνια, 3 λίτρα νερό! 



«Αυτό μου επιβεβαίωσε στην συνάντηση που είχα μαζί του και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης. Συνεπώς, πείτε μου έναν που πέθανε από καρκίνο στομάχου, λόγω αυξημένων νιτρικών, τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε ο κ. Γαβότσης και πρόσθεσε πως στα οκτώ χρόνια που διετέλεσε δήμαρχος Μυγδονίας, δεν υπήρξε καμία εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκοινωνιακό-Σχολική στέγη

Όσον αφορά το συγκοινωνιακό, ο επικεφαλής της «Πολιτείας με Όραμα» υπογράμμισε πως η απερχόμενη δημοτική αρχή άφησε αναξιοποίητες τις μελέτες που είχε εκπονήσει, ως πρώην δήμαρχος Μυγδονίας. 

«Η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, το αμέλησε, δεν έκανε τίποτα», τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία ενδοδημοτικής συγκοινωνίας. Σχετικά με τη σχολική στέγη, ο κ. Γαβότσης παρατήρησε ότι τρία οικόπεδα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. «Τουλάχιστον, στη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας χρειάζεται ένα δεύτερο δημοτικό σχολείο και ένα τουλάχιστον γυμνάσιο-λύκειο»,δήλωσε.