Πέντε νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το χτύπημα (8,2 ρίχτερ) του Εγκέλαδου στις βόρειες ακτές της Χιλής. Μάλιστα δημιουργήθηκε και τσουνάμι, που έπληξε την περιοχή. Εκκενώνονται περιοχές και στη Χαβάη.>>>
Ισχυρότατο ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου (8,2 ρίχτερ) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ικουίκουε, κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού στις 20.00 τοπική ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα ανοικτά των ακτών της περιοχής και προκλήθηκε μάλιστα σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι, παλιρροϊκό κύμα ύψους δύο μέτρων.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 5 νεκροί και 3 σοβαρά τραυματίες. Οι Αρχές σε Χιλή και Περού κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν στις παράκτιες περιοχές να τις εγκαταλείψουν τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα). Προειδοποίηση για τσουνάμι και από τις Αρχές στην Χαβάη.
«Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. 
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τοπικό ραδιόφωνο και οι αρχές του Περού προχώρησαν σε εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα, ενώ και ο Πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε στο twitter ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.Δεκάδες ισχυρότατοι μετασεισμοί εξακολουθούν να σημειώνονται, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς.
Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού. 
Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.
Ο σεισμός αυτός ξύπνησε μνήμες από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 ρίχτερ του 2010, που προκάλεσε τσουνάμι καταστρέφοντας πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, και απολογισμό 526 νεκρούς.