Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με θέμα «Τιμή στο Γαλλικό Μάη» έχει ετοιμάσει η Ταινιοθήκη των τριών Ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3, μια παρέμβαση κινηματογραφική, αισθητική, ιδεολογική, κοινωνιολογική, επετειακή και ψυχαγωγική, δίνοντας και το μέτρο και τις επιδόσεις των επιλογών ενός θεσμού όπως αυτή.


Διανύοντας το Μάιο και στη μνήμη της μεγάλης νεανικής και εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1968, που παραλίγο να ανέτρεπε το καθεστώς, η Ταινιοθήκη θα προβάλει τρεις ταινίες-αριστουργήματα:

1. Ήταν κάποτε η επανάσταση, (1971) του Σέρτζιο Λεόνε, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Απριλίου
2. Ο πόλεμος τελείωσε (1966) του Αλέν Ρενέ, τη Δευτέρα 5 Μαΐου
3. Οι κομπανιέρος (1970) του Σέρτζιο Κορμπούτσι (σύντομα θα οριστεί μέρα και ώρα προβολής)

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει με ένα σπάνιο αριστούργημα, που η αναπαλαιωμένη κόπια του προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Καννών του 2009 και ποτέ στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 28 Απριλίου, και κατ’ εξαίρεση στις 20:00, στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος», με ελεύθερη είσοδο.

Οι οργανωτές σημειώνουν πως, λόγω της μεγάλης διάρκειας του φιλμ (2 ώρες και 32 λεπτά), η έναρξη θα γίνει στις 20.00 και δε θα επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος ετεροχρονισμένα, λόγω της φύσης του φιλμ.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια γίνεται από το ΚΕΜΕΣ, ενώ η ευγενική παροχή της αίθουσας είναι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου θα διανεμηθεί κείμενο με κοινωνιολογικό θέμα και τίτλο «Να θυμάσαι πάντα το Μάη». 
Επίσης, το κοινό θα παραλάβει κριτική ανάλυση της ταινίας του Δημήτρη Κολιοδήμου (μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου). Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, που θα αφορά και στο Μάη του `68.
Το φιλμ «Ήταν κάποτε η επανάσταση» («il etait une fois la revolution», 1971, έγχρωμο, Ιταλία- ΗΠΑ) σκηνοθετήθηκε από τον Σέρτζιο Λεόνε σε δικό του σενάριο. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Κόπμπουρν, Ροντ Στάιγκερ, ενώ  η εκπληκτική μουσική είναι του Ένιο Μορικόνε.