gremos_03Η Ταινιοθήκη των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3, επιχειρεί νέες έκτακτες παρεμβάσεις με ταινίες υψηλής ποιότητας. Παρουσιάζει, έτσι, αφιέρωμα στον Ότο Πρέμινγκερ, τον μεγάλο δημιουργό.

 

Την Τρίτη, 22 Απριλίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) με ελεύθερη πάντα είσοδο θα παρουσιασθεί, ενταγμένο στο μεγάλο αφιέρωμα «Μαύρα μαργαριτάρια», η ταινία «Ο Γκρεμός» (Whirlpool, 1949) με τους Τζιν Τίρνεϊ, Χοσέ Φερέρ, Ρίτσαρντ Κοντέ.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την καλλιτεχνική επιμέλεια και συνεργασία του ΚΕΜΕΣ , ενώ η αίθουσα είναι ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού.

gremos_02Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ με το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό, εν είδη ελεύθερου, λαϊκού πανεπιστημίου.

Στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη κριτική ανάλυση της ταινίας αλλά και θεωρητικό κείμενο για τον Πρέμινγκερ από το σκηνοθέτη και κριτικό κινηματογράφου Θόδωρο Σούμα.

Ο Γκρεμός είναι ένα ψυχαναλυτικό θρίλερ. Μια ωραία γυναίκα, σύζυγος ενός ψυχιάτρου αλλά και κλεπτομανής, κατηγορείται άδικα για φόνο που δεν διέπραξε από ένα σατανικό υπνωτιστή αστρολόγο.

Από μια νουβέλα του Γκάι Εντόρ έχουμε μια ακόμη άκρως γοητευτική, παραισθητική δημιουργία, που ισορροπεί πάνω σ’ όλα τα μοτίβα του Πρέμινγκερ.