Μείωση του ρυθμού διαγραφής των βιοτεχνιών από το μητρώο του ΒΕΘ παρουσιάστηκε στο α τρίμηνο του 2014.>>>

Μπορεί να υπάρχει σημαντική απροθυμία αναφορικά με την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ωστόσο το ενθαρρυντικό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι η μείωση των λουκέτων για το α' τρίμηνο του 2014. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, 477 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά όταν ένα χρόνο πριν, στο αντίστοιχο διάστημα, άγγιζαν τις 602, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 20,7%. Ωστόσο αρνητικά είναι τα μηνύματα για εγγραφές, καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους που διανύουμε έναρξη έκαναν 125 επιχειρήσεις, έναντι 208 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας συρρίκνωση κατά 40%.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαγραφές έναντι των εγγραφών είναι σχεδόν τετραπλάσιες. 
Μεγάλο ‘ασθενή’ κατά το εξεταζόμενο διάστημα αποτελούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς 364 αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρίες με 84 διαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 471 ατομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν. Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει 311, όταν ένα χρόνο ήταν 310.