Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη (1903-1984) διοργανώνει το ΑΠΘ αύριο Τρίτη 29 Απριλίου και ώρα 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.



Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης, 1903-1984. Ένας συνθέτης – δύο μουσικοί κόσμοι» και περιλαμβάνει:

  • Έργα για σόλο πιάνο (Γιάννης Κωνσταντινίδης)
  • Μεγάλες επιτυχίες στο ελαφρό τραγούδι (Κώστας Γιαννίδης)


Η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με χαρακτηριστικά έργα του συνθέτη με τη «διπλή» καλλιτεχνική ταυτότητα.

Έργα όπως η σουίτα «22 χοροί και τραγούδια από τα Δωδεκάνησα» για σόλο πιάνο ή επιλογές από τα «Τραγούδια του Ελληνικού λαού», που το υλικό τους βασίζεται σε δημοτικές μελωδίες επεξεργασμένες από το συνθέτη με ιδιαίτερη λεπτότητα και βαθιά γνώση, συνυπάρχουν στο πρόγραμμα της συναυλίας με τις μεγάλες του επιτυχίες στον τομέα του ελαφρού τραγουδιού ή της οπερέτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό.





Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1903. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια που λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης ήλθε στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στο Ωδείο Στερν (1923-1931). Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο ελληνικό μουσικό θέατρο ως μαέστρος και συνθέτης την περίοδο 1932-1950 όπου και παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης μετατρέποντας τη σειρά του ονοματεπωνύμου του.