tedx_thessaloniki_01.jpg

Αρχή, το πρώτο σημείο από το οποίο ξεκινά κάτι. Τέλος, το σημείο όπου κάτι ολοκληρώνεται. Ή μήπως το σημείο απ' όπου κάτι νέο αρχίζει; "Every End is a Beginning- Κάθε Τέλος μία Αρχή" απαντούν οι διοργανωτές του φετινού TEDXThessaloniki.

 

Οι οργανωτές μας καλούν στις 10 Μαΐου, στο Βασιλικό Θέατρο -και όχι στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, όπως την προηγούμενη τετραετία- μας καλούν να εξερευνήσουμε τον δυναμικό κύκλο που ενώνει κάθε τέλος με μια αρχή και την κινητήρια δύναμη που δημιουργείται, όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής.

"Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε" έλεγε ο Τ.Σ. Έλιοτ, δίνοντας την απαραίτητη έμπνευση για το φετινό θέμα της διοργάνωσης, στη σκηνή της οποίας θα ανέβουν, όπως κάθε χρόνο, διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορους χώρους και... χώρες.

Η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η Stephanie Hospital, μια από τις πλέον δυναμικές επιχειρηματικές παρουσίες στη Γαλλία, ο Ελληνοκαναδός χειρουργός Κρις Γιάννου, που επί σειρά δεκαετιών σώζει ζωές στα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο άνθρωπος που άλλαξε το "πρόσωπο" του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης είναι μόνο τέσσερις από τους ομιλητές του φετινού TEDxThessaloniki, που ανακοίνωσε, στη σημερινή παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης, στο Μουσείο Φωτογραφίας, η ομάδα των διοργανωτών.

Αυτοί, μαζί με έναν από τους πλέον δημοφιλείς συγγραφείς, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, μια ιστορική μορφή από τον χώρο του design και πολλούς άλλους ομιλητές, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σταδιακά -ως είθισται- θα βοηθήσουν όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν το "μαγικό χαρτάκι" εισόδου (το σύστημα για τις αιτήσεις θα "ανοίξει" την 1η Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε- χωρίς να αποτελεί... αστείο) να κατανοήσουν καλύτερα τι σημαίνει η "αρχή" και το "τέλος".

Στη σκηνή της φετινής διοργάνωσης θα ανέβουν, επίσης, μια νεαρή φωτογράφος για να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την επίμονη προσπάθειά της να κατανοήσει τον κόσμο της πορνογραφίας και του trafficking και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, ένας από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς ακτιβιστές των καιρών μας, αλλά κι ένας κοινωνικός επιχειρηματίας, που θα μιλήσει για το πώς αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή και συνάμα βήματα εξέλιξης και προόδου μακριά από τη γενέτειρά του.

Φέτος, το TEDXThessaloniki "έσκυψε" πάνω από τη συσσωρευμένη έμπνευση και δημιουργικότητα της ίδιας της κοινότητά του και στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση έδωσε βήμα σε 5+1 ιδέες και προτάσεις. Ένα σχολείο από τη Βέροια και το "πάντρεμα" από έναν καθηγητή και τους μαθητές του τής μουσικής του δημοφιλούς συγκροτήματος Metallica με έννοιες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, μια crowdsourcing καμπάνια για να φτιαχτεί ένα... μνημείο για την αγάπη, ένα διαφορετικό διαδικτυακό νηπιαγωγείο, μια διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων, η ανακατασκευή του μηχανισμού των Αντικυθήρων από μια ομάδα του ΑΠΘ κι ένας ξεχωριστός μουσικός με μόνο όργανο... την αναπνοή του παρουσίασαν "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν", όπως είναι και η κεντρική φιλοσοφία των συνεδρίων TED ανά την υφήλιο.